De Wissel is altijd blijven innoveren, getuige de lasersnijder (rechtsboven) en het verschil tussen oud (linksboven) en nieuw (onder).
De Wissel is altijd blijven innoveren, getuige de lasersnijder (rechtsboven) en het verschil tussen oud (linksboven) en nieuw (onder). (Foto: )

Laatste trein vertrokken in de Lievekamp

OSS - Modelbouwvereniging de Wissel moet hun clubruimte in de Lievekamp verlaten. De vereniging heeft 35 jaar lang landschappen gebouwd en treinen laten rijden in de kelders van het theater. De leden van de Wissel zijn nu druk op zoek naar een nieuwe ruimte in Oss of directe omgeving.

Door Elfi van den Brandt

Ongeveer 41 jaar geleden zijn een aantal hobbyisten bij elkaar gekomen om samen de landschappen rond treinsporen te bouwen. Hoewel veel mensen denken dat het bij een modelbouwvereniging allemaal draait om de treinen, is dat niet helemaal waar. Jan van Berkensteijn is voorzitter van de Wissel en vertelt hoe dat zit. Jan: "Als modelbouwvereniging gaat het bij ons vooral om het bouwen. Wij vinden het leuk om de landschappen en gebouwen rondom de treinsporen tot in detail en op exacte schaal van 1:87 na te bouwen. De treinen op zich zijn eigenlijk bijzaak."

Steen voor steen
Er komt nog heel wat kijken bij al dat bouwen. Bij de Wissel zijn ze namelijk erg nauwkeurig als het aankomt op waarheidsgetrouw nabouwen. "Op het moment bouwen een aantal leden de Osse Spoorlaan rond 1977 na. Ze proberen van alle gebouwen en het station de bouwtekeningen of oude foto's te bemachtigen. Soms gaan ze echter ook gewoon naar de gebouwen toe en tellen alle bakstenen zodat ze alles precies na kunnen maken", aldus Jan.

Nooit klaar
Inmiddels ligt er heel wat miniatuur-spoor en omgeving onder in de Lievekamp. Het bouwen is echter nooit helemaal klaar. Jan: "We blijven altijd bezig. Niet alleen met bijbouwen, maar ook met onderhoud. We hebben sinds kort een lasersnijder waardoor we weer dingen kunnen verbeteren. Pas hebben we bijvoorbeeld allemaal nieuwe perronkappen gemaakt voor op een station. Het lijkt nu nog meer op het origineel."

Oppervlakte is enige eis
Om hun hobby te kunnen blijven uitoefenen hebben de leden van de Wissel echter binnen een jaar een nieuwe ruimte nodig. De Lievekamp heeft de ruimte onder in de kelder inmiddels zelf nodig. "Op 31 augustus 2019 moeten we de sleutels inleveren. We hopen dan al onze spullen ergens anders opgebouwd te hebben", aldus Jan. Het vinden van een andere geschikte ruimte is alleen niet zo makkelijk. Ondanks het feit dat de Wissel niet veel eisen heeft, is oppervlakte wel een dingetje. Jan: "Bij de Lievekamp hadden we ongeveer 500 vierkante meter. Dat hebben we ook wel echt nodig. Het liefst zouden we natuurlijk nóg meer ruimte hebben, maar dat zal lastig worden. Verder zou verwarming en een toilet heel fijn zijn. De ruimte hoeft echt niet tot in de puntjes afgewerkt te zijn hoor. We willen er best zelf wat aan doen."

De Wissel krijgt geen subsidies en betaalt alles zelf. De huurprijs moet dus in het budget passen. Jan: "De commerciële prijzen kunnen wij gewoon niet betalen. We zijn daarom hard aan het lobbyen bij de gemeente. We willen gewoon dat de Wissel door kan gaan. Want de laatste trein in de Lievekamp is misschien vertrokken, wij gaan ervoor zorgen dat die trein blijft rijden."

Meer berichten