In de Osse Kwis van 2016 luidde één van de opdrachten: 'Kom verkleed als kerstboom naar de Heuvel'. Compleet opgetuigd en vol met brandende lichtjes werd daaraan voldaan.
In de Osse Kwis van 2016 luidde één van de opdrachten: 'Kom verkleed als kerstboom naar de Heuvel'. Compleet opgetuigd en vol met brandende lichtjes werd daaraan voldaan. (Foto: Hans van der Poel.)
Osse Kwis

De Osse Kwis, nu alvast in De Sleutel

OSS - De inschrijving voor de Osse Kwis is alweer een paar weken geopend. Het is dit jaar de vijfde keer dat de Osse Kwis wordt georganiseerd en dus een jubileumeditie! Tijd voor een feestje! En zoals elk jaar vieren we dat op 27 december.

In zwemkleding naar de Walstraat, zwemmen in het Golfbad, een Heuvel vol met kerstbomen of als dragqueen verkleedt naar het gemeentehuis: zomaar wat hoogtepunten uit de eerste vier edities. Duizenden Ossenaren deden door de jaren mee aan het evenement en ook dit jaar zet de organisatie de deelnemers aan het werk. Hoe? Dat zeggen we nog niet, maar dat het spectaculair gaat worden is een zekerheidje!

Zoals elk jaar is er ook dit jaar weer een opwarmertje voor de Osse Kwis, tradities daar houden we van. De antwoorden heb je wellicht nodig op de kwisavond zelf en geeft wellicht een voorsprong op de andere deelnemers.

Katholieken moesten eraan geloven
370 jaar geleden eindigde de Tachtigjarige Oorlog. Een oorlog waarin gevochten werd tegen de Spanjaarden. De oorlog waaraan we uiteindelijk ons koningshuis met de Oranjes te danken hebben. De Tachtigjarige Oorlog zal ook in Oss het nodige leed gebracht hebben. Katholiek zijn was niet echt een positief gegeven in die tijd. Alles wat katholiek was moest er aan geloven. Hele steden, dorpen, kerken, kloosters werden geplunderd en de geestelijken op brute wijze vermoord. De eerste stap die de watergeuzen daadwerkelijk aan wal zetten was in Den Briel. In de nacht van 31 maart op 1 april 1572 werd daar het eerste stukje van het hedendaagse Nederland gesticht. Den Briel werd op brute wijze gezuiverd van alle katholieken. De opstand en dus het begin van het huidige Nederland was een feit.

De geuzen veroverden diversen steden en op 26 juni 1572 volgt de stad Gorinchem. Alhoewel Willem van Oranje stond voor geloofsvrijheid werden negentien geestelijken door de Watergeuzen gevangengenomen en zwaar gefolterd. Op 9 juli 1572 werden zeventien geestelijken opgehangen bij Den Briel en de rest belandde op de brandstapel.

Link met Oss
Maar wat heeft Den Briel, de Tachtigjarige Oorlog en Oss nu met elkaar te maken? Niet veel zou je verwachten. Er zijn echter in Oss zeker nog overblijfselen te vinden die refereren aan deze periode. De kapel die op 9 juli 1883 (exact dezelfde dag als de sterfdag van de martelaren) werd ingewijd door de fraters in Oss, voorzien van een altaar waarop de terechtstelling van de negentien martelaren is uitgebeeld. Deze altaarsteen is nog steeds in Oss te vinden. Dit loodzware kunstwerk wordt momenteel bewaard in het depot van het Museum Jan Cunen. Er is zelfs een beeld met een plaquette eronder te vinden in Oss die refereert aan één van de negentien vermoorde geestelijken.

De vragen van deze week
Nu is de vraag waar staat deze beeltenis?(straat en huisnummer). Welke jeugdinstelling is naar deze ondertussen heilig verklaarde persoon vernoemd? En omdat we als de Osse Kwis niet snel tevreden zijn met zomaar een n of twee antwoorden hebben we nog een derde vraag. Wat was de achternaam van deze persoon. Succes!

Volgende week staat er een nieuwe vraag van de Osse Kwis in De Sleutel. Mocht je nog niet ingeschreven staan, vorm dan een team van een persoon of tien en schrijf je als de wiederweerga in. De organisatie zorgt voor een gezellige, actieve avond met op vrijdag 18 januari de uitslag en een afsluitend feest met de prijsuitreiking. Wie wil zich nou niet een jaar lang de slimste Ossenaar noemen?

Meer berichten