Sandra van Rooij met de twee  kleine blinde Keeshonden waarvoor ze nog een thuis zoekt, 'om ze te bieden wat ze zo nodig hebben'.
Sandra van Rooij met de twee kleine blinde Keeshonden waarvoor ze nog een thuis zoekt, 'om ze te bieden wat ze zo nodig hebben'. (Foto: Dick Hubertus)

Dierenopvang gaat het hele jaar door

OSS - Sinds eind jaren 50 is er aan de Aengelbertlaan een dierenopvang. Bij veel Ossenaren beter bekend als het 'hondenasiel', in de beginjaren nog een primitief onderkomen met houten hokken. Eind jaren 80 is er door Stichting Dierenopvang Maasland een goed gebouw gerealiseerd met geschikte onderkomens voor honden en katten. Al 22 jaar geeft Sandra van Rooij (51) uit Oss er dagelijks leiding aan vier part-timers en zes vrijwilligers. Met haar mensen stelt zij alles in het werk om gemiddeld zeven honden en vijfendertig katten eten, drinken, een warm hok en sociale contacten te bieden.

Door Dick Hubertus

In haar werkkamer vertelt Sandra gepassioneerd over haar werk, haar medewerkers en vrijwilligers die zich inzetten om de ongeveer vijfhonderd honden en katten die op jaarbasis worden aangeboden een goede tijd te bieden totdat er weer een nieuw thuis voor hen is gevonden. Sandra legt uit: "In de periode maart tot november is het aanbod van kittens (jonge katten) het grootst. Zieke en vermagerde kittens gaan naar een crisisopvang. Dat zijn gastgezinnen die specifieke ervaring hebben in het weer laten aansterken van deze dieren. Zij geven bijvoorbeeld moederloze dieren tot 4 weken flesvoeding tot ze hersteld zijn en naar een gewoon gastgezin gaan."

Sociaal contact
Over haar grote betrokkenheid vertelt Sandra: "Ik ben dit werk gaan doen om op kleine schaal een bijdrage te kunnen leveren aan dierenwelzijn. Wij werken hier puur vanuit wat goed is voor het dier. Behalve dat dieren vrij moeten zijn van honger en dorst moeten zij ook sociaal contact hebben met soortgenoten en mensen. Ons werk gaat 365 dagen per jaar door. Dieren hebben immers altijd verzorging nodig."

Echte misstanden komen niet voor
"Het blijkt voor de vrijwilligers heel ontspannend werk te zijn", zegt Sandra. "Dieren oordelen niet en het geeft onze mensen veel voldoening. Het is mooi te zien hoe zij zich ontwikkelen en er zelfvertrouwen door krijgen. Zelf ben ik hier ook helemaal op mijn plek. Ik vind het belangrijk werk en ik kan iets betekenen voor de samenleving. Het mooiste was natuurlijk als er geen asiel meer nodig zou zijn. Gelukkig komen echte misstanden met huisdieren tegenwoordig niet veel meer voor. Wat wel gebeurt is dat mensen hun dier hier afstaan omdat ze dure medische behandelingen niet meer kunnen betalen. Maximaal kunnen we 39 honden en honderd katten opvangen, maar dan is het ook ramvol."

Medisch behandeld
"Als dieren worden aangeboden worden ze eerst medisch gekeurd en eventueel behandeld", legt Sandra uit. "Daarom zijn wij ook heel blij met de samenwerking met dierenartsenpraktijk DAP De Ruwaard. Voordat we dieren kunnen toewijzen gaan we wel eerst goed in gesprek om te kijken of mensen er geschikt voor zijn en de benodigde zorg kunnen bieden. Zo hebben we momenteel twee kleine Keeshonden. Ze zijn zwervend gevonden, zijn blind en hebben veel medische problemen. Het zijn schattige hondjes en ik hoop dat we toch iemand kunnen vinden die ze een thuis kan geven. Niet omdat het zielig is, maar om ze te kunnen bieden wat ze nodig hebben."

Werken met dieren is niet het enige wat Sandra voldoening geeft. "Wat ik ook mooi vind, is dat wij hier mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid bieden om vrijwilligerswerk te doen. Het gaat om mensen met heel verschillende opleidingen: van universiteit tot SMOK. We hebben een vrijwilligersteam van honderd personen, verdeeld over de verschillende dagdelen, gedurende 7 dagen per week."

Meer berichten