Voor opdracht van de Osse Kwis van 2017 moest ieder team een dragqueen, dus een als vrouw verklede man, afvaardigen.  Tja, je bent een Regenbooggemeente, of je bent het niet.
Voor opdracht van de Osse Kwis van 2017 moest ieder team een dragqueen, dus een als vrouw verklede man, afvaardigen. Tja, je bent een Regenbooggemeente, of je bent het niet. (Foto: Hans van der Poel.)
Osse Kwis

De Osse Kwis, vraag 2 nu alvast in De Sleutel

OSS - De inschrijving voor de Osse Kwis is alweer een paar weken geopend. Het is dit jaar de vijfde keer dat de Osse Kwis wordt georganiseerd en dus een jubileumeditie! Tijd voor een feestje! En zoals elk jaar vieren we dat op 27 december.

In zwemkleding naar de Walstraat, zwemmen in het Golfbad, een Heuvel vol met kerstbomen of als dragqueen verkleedt naar het gemeentehuis: zomaar wat hoogtepunten uit de eerste vier edities. Duizenden Ossenaren deden door de jaren mee aan het evenement en ook dit jaar zet de organisatie de deelnemers aan het werk. Hoe? Dat zeggen we nog niet, maar dat het spectaculair gaat worden is een zekerheidje!

Zoals elk jaar is er ook dit jaar weer een opwarmertje voor de Osse Kwis, tradities daar houden we van. De antwoorden heb je wellicht nodig op de kwisavond zelf en geeft wellicht een voorsprong op de andere deelnemers.
 

Zoals je overal hoort en kunt lezen gaat het niet goed met de insecten. En juist deze insecten hebben we hard nodig. Want hoe moet het verder met ons als mensheid als het verhaal van de bloemetjes en bijtjes ophoudt omdat ze er domweg gewoon niet meer zijn? Ook de gemeente Oss investeert sinds enkele jaren in het vergroenen en verbloemen van de stad Oss. Zo zijn er stadse boeren die hun beste beentje voorzetten door struiken, planten en ander soorten gewassen aan te planten om te zorgen voor de nodige diversiteit van klein leven.

Bijenhotel in de ochtendzon
Ook Landerij VanTosse zet zich voor de volle 100 procent in om te zorgen dat de kleine beestjes weer een opmars kunnen maken. Zo hebben ze bijvoorbeeld in 2016 een bijenhotel aangelegd. Van oude bomen is een soort wal gemaakt gericht op het zuidoosten zodat de bijen al heel vroeg in het voorjaar kunnen profiteren van de opwarming van de ochtendzon. Wilde bijen kunnen op verschillende plekken in deze wal een nest maken. Zo komt een gezonde bijenstand weer een stukje dichterbij.

Onkruid geborsteld
Ook de gemeente Oss legt her en der diverse bloementuintjes aan, zoals bijvoorbeeld onder het carillon voor het gemeentehuis. Maar wat wellicht nog meer zoden aan de dijk zet is dat de gemeente zoveel als mogelijk gestopt is met het gebruiken van bestrijdingsmiddelen. Zo worden stoepen tegenwoordig met stoom ontdaan van alle onkruid en worden de nodige plekken geborsteld met een stalen borstel om het onkruid te verwijderen.

Minder maaien
De bermen in Oss worden tegenwoordig ook minder vaak gemaaid zodat de insecten in alle rust zich voort kunnen planten. Het bijkomende voordeel is dat minder maaien de gemeente enorm veel geld bespaart en wie zou daar op tegen zijn? Zo is ook de middenberm van de Ruwaardsingel aangepakt door de gemeente. Hier heeft men deze middenberm deels ingezaaid met oude granen. Deze graanveldjes worden omzoomd door een akkerbloemenrand zodat deze bijdragen om zowel de honing- als de wilde bij een verbetering van hun leefomgeving te geven. Ook dragen de graanveldjes met oude graansoorten bij aan de instandhouding van de genenbank van de daar aangeplante soorten.

De vraag van deze week
Nu is de vraag; welke vier oude graansoorten heeft de gemeente ingezaaid in deze middenberm van de Ruwaardsingel?

Meer berichten