Alle partijen aan tafel, vlnr: wethouder Van der Schoot, zuster Sara Bohmer van de KNR, abdis zuster Angela en gedeputeerde Swinkels.
Alle partijen aan tafel, vlnr: wethouder Van der Schoot, zuster Sara Bohmer van de KNR, abdis zuster Angela en gedeputeerde Swinkels. (Marc Bolsius)

'Assisi aan de Maas' voor de toekomst

MEGEN - Klooster Sint-Josephsberg van de zusters Clarissen staat al bijna drie eeuwen in Megen, maar leeft niet in de verleden tijd. Omdat de zusters niet van plan zijn om hun heilige werk elders te doen, richten zij zich op de toekomst. Met steun van onder andere de gemeente Oss ende provincie Brabant doet het klooster onderzoek naar plannen voor de toekomst. Die lijkt volgens de provincie vooral te liggen in het vertellen van een verhaal. Het verhaal van Assisi aan de Maas.

Volgens gedeputeerde Henri Swinkels is het klooster in Megen onderdeel van een groter verhaal over de vlucht van de katholieken (refugie) naar Noordoost Brabant. "Het klooster is een rijksmonument dat dateert uit de achttiende eeuw, en is onderdeel van een uniek ensemble in Megen, waar ook het Franciscanenklooster ligt", vertelt hij. "Hierdoor wordt Megen ook wel Assisi aan de Maas genoemd. Vanwege de bijzondere kenmerken van dit klooster is het van belang voor onze verhaallijn Religieus Brabant. Daarom zijn we partner bij het verkennen van de toekomstplannen voor het klooster".

Duurzame toekomst
Die toekomstplannen moeten er komen, want de zusters Clarissen willen niet wijken. Abdis zuster Angela van de Clarissen: "Voor ons is deze plek al bijna 300 jaar heilige grond. Wij willen ons leven van gebed graag vanaf deze plek blijven doen. Daarom zijn wij enige tijd geleden begonnen met nadenken over de toekomst en wat wij hieraan konden doen. Dit hebben wij verwoord in de visie 'Bouwen aan een duurzaam clarissenleven'. Die visie gaat uit van vier pijlers, die samen een duurzame toekomst voor onze gemeenschap op deze plek mogelijk maken. Dat zijn gastenontvangst, productlijnen, de 'tafel van de Heer' en duurzaamheid op heel veel verschillende manieren en verschillende onderwerpen. Heel direct over vermindering van ons energieverbruik, maar bijvoorbeeld ook over respectvolle omgang met het milieu en alle levende wezens."

Klooster vertelt verhaal
Volgens de provincie moet haar erfgoedbeleid het verhaal van 'Assisi aan de Maas' behouden en zichtbaar maken. Brabant steunt de Clarissen en Franciscanen in hun activiteiten om hun eigen kloosterverhaal te vertellen en hun eigen kloostergebouwen in stand te houden en te blijven bewonen. Verbinding wordt gezocht met andere partijen, zoals het Museum voor Religieuze Kunst in Uden, om samen het bijzondere verhaal te vertellen van de Refugiekloosters.

Erfenis
In en rond Oss is veel religieus erfgoed te vinden; een erfenis van de godsdienstvrijheid in de geschiedenis van de omgeving. De gemeente koestert die erfenis, vertelt wethouder Johan van der Schoot: "Het Clarissenklooster is om meerdere redenen bijzonder: vanwege het gebouw en de eeuwenlange verbondenheid met Megen, maar ook door de inbreng en bewoning door de zusters tot op de dag van vandaag. Daarom willen wij graag samen met de zusters en de andere partijen meedenken over de toekomst van het klooster en de gemeenschap van zusters."

Meer berichten