Nadat alle jeugdigen gedecoreerden hun onderscheiding en oorkonde overhandigd kregen, gingen ze met een trotse burgemeester Wobine Buijs op de foto.
Nadat alle jeugdigen gedecoreerden hun onderscheiding en oorkonde overhandigd kregen, gingen ze met een trotse burgemeester Wobine Buijs op de foto. (Foto: Hans van der Poel)

Jonge wereldverbeteraars met lintje onderscheiden

OSS - Om de wereld een beetje beter te maken, hoef je niet volwassen te zijn. Je hoeft ook geen ontwikkelingswerk in Afrika te doen of klimaatonderzoek op de Noordpool. Dat kan ook veel dichter bij huis en ook op jonge leeftijd. Om kinderen en jongeren tot 18 jaar, die zich in hun eigen omgeving belangeloos inzetten voor de medemens te belonen, bedanken en bemoedigen reikt de Osse afdeling van de SP elk jaar de Kinderlintjes uit. Die onderscheidingen zijn dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt op het gemeentehuis van Oss.

Het was Lilian Marijnissen die ruim tien jaar geleden het idee opvatte om in de gemeente Oss lintjes uit te reiken voor kinderen. Sindsdien zijn er elf bijeenkomsten geweest waarbij de lintjes werden uitgereikt en de twaalfde was dinsdag 20 november, op de Dag van de Rechten van het Kind.

Bijna dertig jeugdige weldoeners zijn onderscheiden met zo'n Kinderlintje. Zoals Lisa (13) en Daniel (10) van Grinsven, die helpen bij het zwemmen voor mensen met een beperking. Ook Anne Ouwens (13) uit Lith kreeg er een uitgereikt, zij gaat wekelijks naar een oudere vrouw in de buurt voor een praatje en een boodschap. Fieke van Kempen (14) uit Berghem is onderscheiden vanwege haar vrijwilligerswerk voor Stichting Jeugd en Jongeren Berghem.

Voor de Voedselbank
Een groepje van basisschool 't Ravelijn in Ravenstein, bestaande uit Reno Vervoort (8), Iva Vervoort (6), Elin Vervoort (10) en Floor van der Palen (10) heeft een Kinderlintje gekregen omdat zij zich inzetten voor de Voedselbank Oss e.o. Ze zamelden producten in en brachten de Voedselbank bij schoolgenootjes onder de aandacht. Zo werden ouders aangespoord om mee te sparen voor de Voedselbank, wat resulteerde in veel ingezamelde houdbare producten.

Rode Kruis
Jongeren van het Jeugd Rode Kruis Oss e.o. zijn ook genomineerd en gedecoreerd. Quinten Duffhues (11) Fealynn Walraven (10), Rianne Hoogstraten (16), Leila Valentijn (12), Kayleigh Elfrink (11) Naomi Klerks (15) en Elise van Schadewijk (7) helpen assisteren bij evenementen als Koningsdag of de herdenking van het treinongeluk. Dit jaar zetten de jongeren zich in voor Helpende Handen, door verkoop en collecte in de stad.

Een lintje was er ook voor Niek van den Elzen (15), die een leerling van basisschool Hertogin Johanna een mogelijk trauma heeft bespaard door hem om de onheilsplek te leiden en met een omweg naar school te brengen. Terwijl Niek zelf erg overstuur was door het ongeluk dat hij van dichtbij zag gebeuren.

Benthe Wiegmans (13) is met een Kinderlintje onderscheiden, omdat zij voor de tweede keer haar haar heeft gedoneerd aan Stichting Haarwens. Inmiddels groeien die aan voor de volgende donatie. En voor haar inzet voor langdurig zieke kinderen kreeg Opkikker-ambassadeur Quinty Timmermans (11) ook een onderscheiding.

Laatste, niet de minste
De laatste groep jongeren die werd onderscheiden met de Kinderlintjes van de SP was de Jeugbrandweer Oss e.o., bestaande uit Jasper van Drunen (12), Deniz van Haren (13), Jenson Hesemans (17), Thomas Linder (16), Sten Rafael (12), Floortje Ruijs (12), Jarno Schaijk (17), Ruben Schreuders (12), Calvin Timmermans (16) en Tygo Vos (13). Die kanjers oefenen gemiddeld drie keer per maand 2 uur in de avond. De aanmelder laat weten dat de jeugdbrandweer een belangrijke voorbereiding is voor de vrijwillige brandweer en 'echte' brandweerlieden oplevert. Volgens de Jeugdbrandweer wordt het steeds moeilijker wordt om brandweervrouwen en -mannen te vinden, en dan is het goed dat er al op jongere leeftijd aandacht word besteed aan deze 'hobby'.

Meer berichten