Kringloopbedrijf Bernheze viert lustrum met open dag

HEESCH - Kringloopbedrijf Bernheze aan de Voorste Groes in Heesch houdt zaterdag 1 december een open dag. Bezoekers krijgen een kijkje in het reilen en zeilen van het kringloopbedrijf. Daarnaast zijn er allerlei feestelijke activiteiten ter gelegenheid van het eerste lustrum. Precies vijf jaar geleden, op 30 november 2013, was de officiële opening.

Kringloopbedrijf Bernheze is, samen met Kringloopbedrijf Oss, onderdeel van Stichting Kringloopbedrijven Maasland. Na een aarzelend begin wisten de mensen in Bernheze de weg naar het kringloopbedrijf al snel te vinden. De kwakkelende economie speelde hierin aanvankelijk een rol, maar inmiddels wordt het kringloopbedrijf bezocht door een breed publiek.

Habbekrats 
Het is een landelijke trend. In heel Nederland zijn kringloopbedrijven allang niet meer voor de man of vrouw met de kleine beurs. Dankbaar wordt door een heel divers publiek gebruik gemaakt van het uitgebreide aanbod van speelgoed, boeken, kleding, huisraad en meubelen. Menig student richt zo goedkoop zijn kamer in en grootouders kopen voor een habbekrats het leukste speelgoed voor hun kleinkinderen.

CO2-reductie
Kringloopbedrijven Maasland is een ideële stichting zonder winstoogmerk. Dat het bedrijf een maatschappelijke functie vervult blijkt ook uit de overige cijfers. In 2017 werd in Oss, Bernheze en Landerd ruim 1.935 ton goederen ingezameld. Hiervan werd uiteindelijk ruim 922 ton verkocht in de beide winkels. Het restant wordt gescheiden aangeboden aan de milieustraten in Oss en Dinther. Ook voor het milieu is dat een goede zaak want het leidde tot een reductie van CO2-uitstoot van maar liefst 1.010 ton. Dat staat gelijk aan de jaarlijkse CO2-opnamecapaciteit van 138.356 bomen, een bos ter grootte van 553 voetbalvelden.

Kringloop in werk
Naast het leveren van een bijdrage aan het hergebruik van goederen is een kernactiviteit van het kringloopbedrijf het creëren van werkgelegenheid voor mensen met meer afstand tot de arbeidsmarkt en het aanbieden van leerwerktrajecten en stageplaatsen. Momenteel zijn er 172 mensen werkzaam bij Kringloopbedrijven Maasland, waarvan 36 in de vestiging in Heesch. Mensen die bijvoorbeeld via de Participatiewet bij het team zijn gaan horen. Maar ook gedetacheerden die via IBN, vanuit GGZ, via een re-integratietraject of als vrijwilligers bij het kringloopbedrijf terechtkomen.

Het Kringloopbedrijf Bernheze is zaterdag 1 december vanaf 09.30 uur open. Naast rondleidingen met een kijkje achter de schermen, is er het Rad van Fortuin (bij besteding vanaf 10 euro) en een aardigheidje voor alle kinderen. Voor iedere bezoeker is er koffie, thee of ranja met wat lekkers.

Meer berichten