Wesley Wolf praat nog even met de jongste coureur van deze middag; de 7-jarige James van de Pol voordat hij weer de baan op gaat. "Ik zou hier iedere week wel willen trainen", zegt hij.
Wesley Wolf praat nog even met de jongste coureur van deze middag; de 7-jarige James van de Pol voordat hij weer de baan op gaat. "Ik zou hier iedere week wel willen trainen", zegt hij. (Foto: Dick Hubertus)

Karten; niet bang zijn en gas geven

BERGHEM - Wanneer je de Zevenbergseweg helemaal uitrijdt kom je bij Circuit Park Berghem. Op deze zondagmiddag wordt op het parkeerterrein bij de servicebussen druk gesleuteld aan de karts die zo dadelijk de baan op gaan om te trainen. Veelal jonge coureurs in professionele outfits maken zich gereed in de pitstraat om het 1.300 meter lange circuit op te draaien. Vaders uit Nederland, België en Duitsland volgen nauwgezet de verrichtingen van hun zoons die het mooiste kartcircuit van Nederland komen verkennen voor een wedstrijd die in februari gereden gaat worden.

Door Dick Hubertus

Vanuit de hoog gelegen race-controlroom, normaal het verblijf voor de wedstrijdleiding en tijdwaarnemers, hebben we een prachtig overzicht over de baan met meer dan veertien bochten. Een enorm led-scherm informeert over de rondetijden. Wesley Wolf (24) uit Oss begon op zijn 13e jaar al als vlagger op een van de acht baanposten. Inmiddels is hij sinds 2 jaar in vaste dienst bij het kartcircuit. Wesley vertelt: "Wij hebben hier meer dan negentig karts die we verhuren voor bedrijfsuitjes en mensen die gewoon lekker een keer willen karten. Maar vanmiddag zie je vooral wedstrijdkarters die hier zijn met hun vader die monteur is, maar ook hele raceteams. De jongste rijders zijn pas 6 of 7 jaar."

Veiligheid op een
Wesley vervolgt: "Onze huurkarts gaan maximaal 80 kilometer per uur. Wedstrijdkarts gaan maximaal 135 kilometer per uur en hebben tot zes versnellingen. Ze rijden op benzine of een mengsmering. Ja, er gebeuren soms wel ongelukken, maar negen van de tien keer is het dan wel de schuld van de rijders zelf. Het is gevaarlijker dan ballet, maar veiligheid staat bij ons op een. Elk jaar wordt ons circuit streng gekeurd. Als de boel niet op orde is wordt de licentie ingetrokken."

Passie voor de sport
Op deze donkere, sombere zondagnamiddag is het waterkoud, maar wel droog. Vandaar dat de meeste coureurs op slicks, of wel gladde banden rijden. Wesley Wolf legt uit: "Op slicks ben je sneller dan op regenbanden met profiel. Maar wat minstens zo belangrijk is de juiste bandenspanning. Een wedstrijdrace op bijvoorbeeld het Nederlands Kampioenschap duurt 12 minuten. Dat vergt een goede conditie. Een jonge coureur moet veel wedstrijden rijden en trainen om zich te kwalificeren voor het NK. Je moet een passie voor de sport hebben, gedreven om te winnen en niet bang zijn. Van techniek hoeven ze niets te weten. Dat laten de meesten over aan pa of de monteurs van hun raceteam."

Kostbaar
Opvallend op het Circuit Park Berghem is dat er deze zondag nauwelijks coureurs rijden uit Oss of omgeving. Wesley vertelt: "Karten is een kostbare sport. Een beginkart kost 600 euro en een schakelkart 9.000 euro. Daarbij komt dat je voor een weekend NK-rijden veel geld kwijt bent aan banden, benzine en onderdelen. Ook in Veldhoven exploiteren wij een kartcircuit en in Schijndel fabriceren we onze huurkarts."

"Mede door het succes van Max Verstappen gaat het goed met onze kartbaan. Zo zijn er plannen voor een onderhoudshal voor onze eigen karts en om de kantine te vernieuwen." Eenmaal buiten scheuren de coureurs nog steeds met grote snelheid over het asfalt. In de pitstraat wacht de jongste van het hele stel, de pas 7-jarige James van de Pol uit Veen. Even wat drinken en dan weer verder. James: "Ik zou hier iedere week wel willen trainen."

Meer berichten