In het nieuwe postkantoor kwamen twee grote kleurige totempalen van keramiek te staan. Wat is de achternaam van kunstenaar die ze maakte?
In het nieuwe postkantoor kwamen twee grote kleurige totempalen van keramiek te staan. Wat is de achternaam van kunstenaar die ze maakte? (Foto: )
Osse Kwis

De Osse Kwis, nu alvast in de Sleutel

OSS - De inschrijving voor de Osse Kwis is alweer een paar weken geopend. Het is dit jaar de vijfde keer dat de Osse Kwis wordt georganiseerd en dus een jubileumeditie! Tijd voor een feestje! En zoals elk jaar vieren we dat op 27 december.

In zwemkleding naar de Walstraat, zwemmen in het Golfbad, een Heuvel vol met kerstbomen of als dragqueen verkleedt naar het gemeentehuis: zomaar wat hoogtepunten uit de eerste vier edities. Duizenden Ossenaren deden door de jaren mee aan het evenement en ook dit jaar zet de organisatie de deelnemers aan het werk. Hoe? Dat zeggen we nog niet, maar dat het spectaculair gaat worden is een zekerheidje!

Zoals elk jaar is er ook dit jaar weer een opwarmertje voor de Osse Kwis, tradities daar houden we van. De antwoorden heb je wellicht nodig op de kwisavond zelf en geeft wellicht een voorsprong op de andere deelnemers.

Postkantoor
Wie had het jaren geleden verwacht, een stad zonder postkantoor. Tot 1972 was het postkantoor van Oss, ondanks diversen omzwervingen voor de Ossenaren, in de Molenstraat gevestigd. Het gebouw werd, ondanks de vele verbouwingen en aanpassingen, niet meer geschikt geacht. Het zou, afgezien van een hele dure verbouwing, nog steeds niet alles kunnen herbergen wat een 'modern' postkantoor nodig had voor die tijd. Er werd besloten een heel nieuw postkantoor te bouwen. Er werd nog een laatste verbouwing gepleegd in de Molenstraat, de hal werd vergroot en de ingang kreeg een heuse draaideur. In plaats van vier loketten en twee hulploketten, kwamen er zeven volwaardige loketten. Wachtrijen van 15 minuten moesten voortaan tot het verleden gaan behoren.

Keramische kunst
Nieuw was ook dat het publiek voortaan zelf in de telefooncel de nummers mocht 'draaien' in plaats van een postbeambte. In 1967 kocht de PTT een perceel aan de Kruisstraat aan om daar een hypermodern postkantoor te bouwen. Op 17 maart 1972 werd het nieuwe postkantoor officieel geopend. In het postkantoor kwamen twee grote kleurige totempalen van keramiek te staan (zie foto) en onder de balie zaten ook keramische panelen van dezelfde kunstenaar.

De vragen van deze week 
De vraag van deze week is: wat is de achternaam van deze kunstenaar? Per 1 januari is de PTT een zelfstandige onderneming geworden. Het staatsbedrijf PTT is omgezet in PTT Nederland N.V. Met ruim 96.000 werknemers is er sprake van de grootste onderneming van het land. De grote baas van deze onderneming is een oud Ossenaar. Wat is de voornaam en achternaam van deze oud Ossenaar?

Volgende week staat er een nieuwe vraag van de Osse Kwis in De Sleutel. Mocht je nog niet ingeschreven staan, vorm dan een team van een persoon of tien en schrijf je als de wiederweerga in. De organisatie zorgt voor een gezellige, actieve avond met op vrijdag 18 januari de uitslag en een afsluitend feest met de prijsuitreiking. Wie wil zich nou niet een jaar lang de slimste Ossenaar noemen?

Meer berichten