Foto: Han Jansen

Gerenoveerd bankje is thuis in Berghem

BERGHEM - Het oude witte bankje uit het Osse politiebureau was verroest, beschadigd en rijp voor de sloop, maar staat sinds 1 december op een mooie plek tegen De Berchplaets naast de ingang van het appartementsgebouw boven de supermarkt in de herkenbare Wirokleuren, rood, groen, grijs en wit.

Door Han Jansen

Ooit stond er een wit ijzeren bankje in de receptieruimte van het Osse politiebureau. Daar konden de bezoekers in afwachting van de komst van een dienstdoende beambte op plaatsnemen. De receptie werd verbouwd en het bankje moest wijken en kwam buiten het gebouw terecht onder de carport. Het deed toen dienst als zitelement voor de rokende agenten. Niet lang daarna belandde het echter bij het oud ijzer en zou worden afgevoerd naar de shredder, ware het niet dat wijkagent Wim Plank het op tijd redde en het schonk aan de Berghemse Dorpsraad, die eigenaar werd.

Opknapper
De Dorpsraad wilde er wel iets mee doen en secretaris Marianne Dreese kende de wens van Rini van Rodijnen van WIRO om iets blijvends te schenken aan de Berghemse gemeenschap, een herinneringspunt als aandenken aan het 40-jarig jubileum in 2016. Hij bood aan het sterk verwaarloosde bankje op te knappen en het vervolgens op een mooie plek in Berghem te zetten. De raad accepteerde het aanbod in dank en Van Rodijnen ging aan het werk, voornamelijk in de weekends en de avonduren.

In beton gestort
WIRO verzorgde in de eerste jaren van zijn bestaan reclameteksten en beletteringen voor bedrijven handgeschilderd en die ervaring leverde nu dan ook een perfect kunstwerk op. Rini van Rodijnen vertelt: "Toen ik het onder ogen kreeg zag het er vreselijk uit en ik heb het helemaal moeten zandstralen om alle oude verf en roest te verwijderen. Daarna is het gepoedercoat en gespoten in de kleuren van mijn bedrijf: groen, rood, grijs en wit. In eerste instantie wilde ik het bij de kerk plaatsen, omdat de inrichting van het centrum nog moest plaatsvinden. Nadat de Berghplaets en de nieuwe supermarkt met de appartementen erboven gereed waren is in overleg met de Dorpsraad, de gebiedsbeheerder en de bewoners van de appartementen gekozen voor de plek naast de ingang van het gebouw, niet meer verplaatsbaar want in beton gestort."

Het bankje werd zaterdagochtend 1 december officieel ingewijd door de kleinkinderen Simon, Emma, Melle en Fem van de familie Van Rodijnen, waarna de genodigden door Rini en echtgenote Wilhelmien werden uitgenodigd om in de Berchplaets de onthulling met hen te vieren met koffie en gebak.

Meer berichten