Frank Jansen (vierde van links) te midden van kunstenaars en ondernemers rond het altaar van de voormalige Pauluskerk.
Frank Jansen (vierde van links) te midden van kunstenaars en ondernemers rond het altaar van de voormalige Pauluskerk. (Foto: Dick Hubertus)

Herbestemming Pauluskerk geslaagd

OSS - Voordat Frank Jansen de voormalige Pauluskerk aan de Oude Litherweg transformeerde tot een onderkomen voor kunstenaars en ondernemers werkte hij 22 jaar in de autobranche en was eigenaar van Autobedrijf Hendriks Oss-Zaltbommel. Frank vertelt: "In 2008 zag ik de autobranche veranderen. De trend werd grotere garages met meerdere merken onder één dak. De kosten liepen op en waren niet meer evenredig met de verkopen. Het was voor mij doorgroeien of afscheid nemen. Ik besloot tot het laatste en verkocht de zaak. Daarna heb ik nog 4 jaar voor de nieuwe eigenaar gewerkt. In 2012 ben ik definitief vertrokken en heb deze kerk in 2013 gekocht."

Door Dick Hubertus

Frank Jansen (57) vervolgt: "Ik wilde in de pastorie gaan wonen en kocht dus eigenlijk een woonhuis met een hele grote schuur. En daar moest ik natuurlijk iets commercieels mee gaan doen, want de kerk stond bepaald niet voor het symbolische bedrag van 1 euro te koop, zoals sommigen dachten. Ik kreeg meteen veel publiciteit want men wilde wel eens weten: 'wat moet die gek nou met die kerk?' Al snel kreeg ik contact met vijf kunstenaars die op zoek waren naar atelierruimte. Ik heb ze toen gezegd: 'Ik ga voor jullie verbouwen als jullie me loyaal blijven.' Omdat de kerk een gemeentelijk monument is waren er eerst wat strubbelingetjes. Die waren echter snel overwonnen en toonde de gemeente Oss zich een ware ambassadeur voor dit project en kreeg ik alle medewerking. Daarna kwamen er steeds meer kunstenaars."

Nooit klaar
"Aanvankelijk heb ik een jaar in de pastorie gewoond", vervolgt Frank. "Maar met 1.000 kubieke meter was die veel te groot en woonde ik te dicht op mijn werk. Ik ben veel te betrokken en was dus nooit klaar. Inmiddels zit in de pastorie het ondernemerscollectief Bizztopia. Het bestaat uit startende ondernemers en ZZP-ers. In totaal vinden hier tien kunstenaars in even zovele ateliers onderdak. Verder zijn er een foto-atelier en twee creatieve ondernemersbedrijven gehuisvest in de voormalige doopkapel en sacristie. De ateliers bevinden zich in de kerk. Sommige ondernemers hebben flexplekken, anderen een vaste ruimte."

Fijne huurders
Wanneer we door de kerk, doopkapel en pastorie wandelen en kustenaars en ondernemers spreken die aan het werk zijn, proef je de positieve sfeer die in het complex hangt. Frank vertelt: "Door netwerkborrels, gezamenlijke lunches en workshops merk ik ook steeds meer kruisbestuiving tussen kunstenaars en ondernemers. Ik heb fijne huurders en het is heel leuk om op deze manier huurbaas te zijn. Ik geniet van het contact met de mensen. Ik voel me bevoorrecht dat ik dit mag doen. Op een gegeven moment paste me de autobranche niet meer. Ik ben blij dat ik toen die stap heb gezet en in het diepe ben gesprongen. Het geeft me veel voldoening."

'Ik doe het niet alleen'
Over de herbestemming van kerken zegt Frank: "Hier is het inderdaad goed gelukt, maar dat komt omdat ik trouwe huurders heb die mijn verhaal goed promoten en uitstekende ambassadeurs zijn. Ik heb sinds 2013 nooit leegstand gehad. We houden samen de boel schoon, helpen allemaal mee en vormen een prima collectief. Ik doe het dus bepaald niet alleen. Het is hier gelukt omdat alle steentjes steeds goed vielen. Kerken zijn echter lastige panden en het vraagt veel creativiteit om zoiets te laten slagen."

Wanneer we afscheid nemen op het kerkplein is de grote gele vogel die er staat niet te missen. Frank legt uit: "Het is een kunstwerk van de inmiddels overleden Frans van Hintum. Hij was een van mijn eerste huurders en het is een eerbetoon aan hem."

Meer berichten