De giftige algengroei vormt een acuut probleem voor inwoners van Florida. De algengroei veroorzaakt, door daling van het zuurstofgehalte, sterfte van het waterleven en brengt drinkwatervoorziening in gevaar.
De giftige algengroei vormt een acuut probleem voor inwoners van Florida. De algengroei veroorzaakt, door daling van het zuurstofgehalte, sterfte van het waterleven en brengt drinkwatervoorziening in gevaar. (Foto: )

Oud-Ossenaar op missie tegen algen in de Everglades

FLORIDA - Dat Nederlanders verstand hebben van water, is internationaal algemeen geaccepteerd. Kennis en kunde van waterhuishouding is dan ook één van onze exportproducten. Daarmee gewapend is oud-Ossenaar Koos Baas in de Verenigde Staten bezig om het probleem van giftige algengroei in de Everglades te bevechten. Via een prestigieuze prijsvraag wordt een oplossing gezocht voor dat probleem en Baas heeft het tot de finaleronde geschopt.

Met zijn waterbehandelingsbedrijf Aquacare Europe & Service bv is Koos Baas doorgedrongen tot de finaleronde van de Amerikaanse George Barley Water Prize. Tot die finale zijn slechts vier van de in totaal 104 inzendingen van universiteiten en bedrijven over de gehele wereld toegelaten. De prijs is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor het fosfaatprobleem en een oplossing te vinden om giftige algengroei uit de Everglades te stoppen.

De Everglades, het immense subtropische moeraslandschap in Florida, werden in 1979 door Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst en in 2010 verklaard tot Bedreigd Werelderfgoed. Niet alleen Florida maar ook vele andere plaatsen ter wereld worden al jaren geteisterd door algengroei, ontstaan door overbemesting, huishoudelijk en industrieel afval afvalwater. De algengroei veroorzaakt, door daling van het zuurstofgehalte, sterfte van het waterleven en brengt drinkwatervoorziening in gevaar.

Combinatie
Baas, voorheen woonachtig in Oss, woont door zijn huwelijk met een Amerikaanse sinds elf jaar grote delen van het jaar in West Palm Beach. Hij leidt nu zijn bedrijf deels vanuit Florida, deels in Nederland. "Gelukkig heb ik een heel goed team in Den Bosch dat de dagelijkse operatie uitvoert. Daarmee sta ik voortdurend in contact. Juist de combinatie van werken in Nederland en in de VS biedt mij extra mogelijkheden op het gebied van research&development. Nu kan ik directe contacten onderhouden met zowel Nederlandse als Amerikaanse onderzoeksinstituten en onderwijsinstellingen. Dat inspireert niet alleen, maar biedt ook nieuwe kansen en mogelijkheden."

Circulaire economie
De George Barley Water Prize, in het leven geroepen door de Everglades Foundation, duurt in totaal 4 jaar en heeft een hoofdprijs van 10 miljoen dollar. Na 2 jaar voorbereiding komt nu een periode van 2 jaar testen van de vier overgebleven initiatieven tegen de algengroei. Koos Baas heeft vertrouwen in een goede afloop van de wedstrijd: Wij zijn wij één van de weinige partijen ter wereld die in staat is fosfaat te verwijderen op een zodanige manier dat het restmateriaal herbruikbaar is in de vorm van bijvoorbeeld kunstmest. Echte circulaire economie dus. In de Baltische Zee bijvoorbeeld, heeft Aquacare onlangs ook al een prijs gewonnen met dezelfde oplossing."

Uit eigen zak
Voor Baas is deze prijsvraag in meerdere opzichten bijzonder. Het vraagstuk van de fosfaat-vervuiling in de Everglades heeft plaats 'in zijn eigen achtertuin', de zuidelijke punt van Florida. Hij is zich er dus terdege van bewust dat een goede oplossing snel gewenst is. "Maar er moet nog veel gebeuren voordat we de George Barley prijs winnen", zegt hij. "De testapparatuur moet worden gebouwd worden en de testen afgenomen. Dat kost nog 2 jaar, en een grote investering die we moeten dragen vanuit ons eigen budget".

Meer berichten