Bij deze laatste vraag, een foto van de eerste editie van de Osse Kwis. In 2013 moesten de deelnemers op zoek naar een blauwe jas van Akzo. Die waren er blijkbaar in overvloed.
Bij deze laatste vraag, een foto van de eerste editie van de Osse Kwis. In 2013 moesten de deelnemers op zoek naar een blauwe jas van Akzo. Die waren er blijkbaar in overvloed. (Foto: Hans van der Poel. )

Vraag 4 van de Osse Kwis, nu alvast in De Sleutel

OSS - De inschrijving voor de Osse Kwis is alweer een paar weken geopend. Het is dit jaar de vijfde keer dat de Osse Kwis wordt georganiseerd en dus een jubileumeditie! Tijd voor een feestje! En zoals elk jaar vieren we dat op 27 december.

In zwemkleding naar de Walstraat, zwemmen in het Golfbad, een Heuvel vol met kerstbomen of als dragqueen verkleedt naar het gemeentehuis: zomaar wat hoogtepunten uit de eerste vier edities. Duizenden Ossenaren deden door de jaren mee aan het evenement en ook dit jaar zet de organisatie de deelnemers aan het werk. Hoe? Dat zeggen we nog niet, maar dat het spectaculair gaat worden is een zekerheidje! Zoals elk jaar is er ook dit jaar weer een opwarmertje voor de Osse Kwis, tradities daar houden we van. De antwoorden heb je wellicht nodig op de kwisavond zelf en geeft wellicht een voorsprong op de andere deelnemers.

Straatnamen
Straatnamen er zijn er vele. Straatnamen worden vastgesteld door de gemeenteraad en worden meestal met zorgvuldigheid gekozen. Zo ook in Zaanstad, daar koos de gemeenteraad voor een nieuw te bouwen project genaamd Zaans Hout omdat het hen wel leuk leek om houten muziekinstrumenten te gebruiken als straatnaam zoals Klarinet, Fagot, Cello en Hobo. Echter na een tijdje veranderde de gemeenteraad de naam van de Hobo straat omdat deze teveel zou lijken op homo. Hier waren de bewoners niet van gediend en de gemeenteraad draaide snel het besluit terug en de Hobo straat bleef.

Uit historie geboren
Vroeger ontstonden straatnamen meer door de volksmond. Je woonde in de Kerkstraat omdat daar nu eenmaal een kerk stond en dus al snel in de volksmond werd gezegd "d´n dieje die woont in de straat bij de kerk". En zo groeide een gehucht langzaam uit naar meerdere straten en vind je in de meeste steden en dorpen een Kerkstraat, Molenstraat, Schoolstraat enzovoort. De meest voorkomende naam (522x) in Nederland is Kerkstraat. Maar elk dorp of stad kent zo ook zijn eigen namen die uit historie geboren zijn. Wat dacht je van Litherweg, waar zou deze weg naar toe lijden? En als er door de voortgang van de mensheid een nieuwe weg aangelegd werd omdat de oude niet meer helemaal voldeed kwam er een Nieuwe Litherweg en werd de oude weg vanzelfsprekend Oude Litherweg genoemd, net zoals de Molenstraat en Oude Molenstraat.

Vraag van deze week
Straten ontstaan ook door hun vorm, zo ook de Smalstraat. Deze straat was vroeger echt smal al valt dat nu wel mee. Zo heb je in Oss de Booglaan in een vorm van een boog. Zo zijn er ook straatnamen die verdwenen zijn in Oss zoals de Nieuwe Brouwerstraat. Deze straat is er nog maar dan zou er toch ook een Oude of Brouwerstraat geweest moeten zijn, en dat klopt, die was er. Vroeger liep de Brouwerstraat naast het huis van bierbrouwer Van Den Elzen waar nu het pand Van Der Krabben makelaardij zit. Deze straat liep schuin vanaf dit pand in de richting van de Grote Kerk. Maar door een flinke uitbreiding van de margarinefabriek van Jurgens in 1904 is deze straat compleet verdwenen. Zo verdwenen er ook straatnamen die nog wel de loop van de straat hebben, dus niet vol gebouwd zijn maar puur van naam veranderd zijn. En velen zullen de oude naam van deze straat niet meer weten. Maar laat dat nu net de vraag zijn. Wat is de voormalige naam van de Oude Molenstraat?

Meer berichten