Stijn, de geestelijk vader van de Sunny Barbecue; een vegetarische notenburger.
Stijn, de geestelijk vader van de Sunny Barbecue; een vegetarische notenburger.

Voedselindustrie leert van 14-jarige Stijn

OSS - Wat met een schoolproject begon, nam eind vorige maand een vlucht toen de 14-jarige Stijn Scholten zijn zelfontworpen hamburger bij Dalco Food van de band zag rollen. Gedoopt als de 'Sunny Barbecue' is de vegetarische burger eigenlijk veel meer dan een smakelijk hapje. Het representeert voedselinnovatie, duurzaamheid en de nieuwe generatie die klaarstaat op de voedingsindustrie over te nemen. Nu is het doel dat de 'wereldburger' zijn naam eer aan doet de wereld verovert. Eerste bolwerk: de kantine van het Europese Parlement .

Het is namelijk Europarlementariër Lambert van Nistelrooij die als een van de eersten zijn tanden zette in de vegetarische notenburger. Hij noemt het een doorbraak: "Alles komt samen in dit project. Jonge mensen leren over voedselvernieuwing, eetculturen, gezondheid en duurzaamheid." Na het proeven is Van Nistelrooij om, hij gaat zich er sterk voor maken dat de wereldburger ook op de kaart komt in de kantine van het Europarlement in Brussel.

Hoogtepunt
Ook andere genodigden vonden de burger naar meer smaken. De Osse wethouder Frank den Brok sprak bijvoorbeeld vol trots over het initiatief dat vanuit het onderwijs is ontstaan. Voor directeur bij Agrifood Capital Roel Schutten is de burger 'één van de hoogtepunten van het We Are Food-jaar'.

Gezonde school
Ook Jan van Vucht, locatiedirecteur van Het Hooghuis kijkt met veel plezier terug op het Wereldburgerproject waarbij jongeren in eerste instantie met een webapplicatie een cultureel diverse, duurzame en gezonde burger konden samenstellen. Er kwamen bijna negenhonderd inzendingen binnen en leerling Stijn kwam op 16 juni bij het live kookevenement op het 'Oss Scoort Global Goals Festival' als winnaar uit de bus. Van Vucht: "We schenken al jarenlang structureel aandacht aan De Gezonde School. Ik hoop dat we als scholengroep wereldwijd ook andere scholen inspireren om jongeren op deze manier een voorsprong te geven in de wereld van morgen. De burger is al te verkrijgen in onze schoolkantines."

Bedrijfsleven
Behalve educatie dient 'de Wereldburger' een hoger doel. Het platform voor lokale werkgelegenheid Kracht van New Business Oss stond ook aan de wieg van het project, om uiteindelijk meer arbeidsplaatsen in Oss te kweken. Dalco Food heeft het project vanaf het begin omarmd, laat directeur Marian Wagemakers weten. "Ik vind het fantastisch hoe ondernemers, onderwijs en overheid in Oss samenwerken om dit initiatief nog wereldser te maken." Stijn hoopt vooral dat iedereen zijn veganistische wereldburger gaat proeven en durft groots te denken. "Zou het niet geweldig zijn als ik binnenkort in Amerika loop en daar mijn zelfontworpen burger kan bestellen", dagdroomt de 14-jarige scholier hardop.

Schoolproject 
'De Wereldburger' is een online lesprogramma van Het Hooghuis, waar leerlingen voor de zomer via een web-app innovatieve, duurzame en gezonde burgers samenstelden. Tijdens het ontwikkelen van hun 'Wereldburger' doken ze in andere culturen en maakten ze kennis met ingrediënten waar ze nog nooit van hadden gehoord. De app daagde de jeugd uit om na te denken over duurzame en gezonde ingrediënten en liet ze testen of de zelfontworpen burger voldoet aan de 'Schijf van Vijf'. De beste, gezondste en duurzaamste burger zou uiteindelijk in productie genomen worden. Op het festival Oss4GlobalGoals werd in juni uiteindelijk de winnaar bekendgemaakt: de wereldburger van Stijn Scholten.

Online en in de winkel
De Sunny Barbecue van Stijn bracht de innovatieve ondernemers Paul van Dinther en Claus van Vught op het idee om een online vegetarische webshop te beginnen. Daar is de burger nu te koop via diversch.nl/product/wereldburger. Daarnaast wordt er gesproken over samenwerkingen met een regionale supermarktketen.

Meer berichten