Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie (Foto: I. Elderson)

Aan de regenton

OSS - Via de regentonactie, waaraan ook de gemeenten Oss en Bernheze meededen, zijn 659 regentonnen verkocht. Daarvan vangen er 130 in Osse tuinen regenwater op. Dat betekent dat minstens 118.000 liter regenwater door inwoners van de gemeente Bernheze, Boekel, Landerd, Meierijstad, Oss en Uden voortaan wordt opgevangen voor hergebruik.

Jaarlijks gebruiken we per huishouden gemiddeld zo'n 2.000 liter schoon drinkwater voor de tuin. Dat kan en moet anders, dacht de gemeente Oss met de omliggende buurgemeenten. Samen hielden ze een actie, waarbij inwoners 20 euro korting kregen op een regenton. Daarmee kunnen inwoners regenwater dat -al is het onregelmatig- gratis uit de lucht valt, opvangen om te hergebruiken in de tuin. Behalve het besparen van drinkwater heeft regenwater meer voordelen. Het hemelwater heeft regenwater geen kalk en je kan er streeploos je ramen mee wassen. Bovendien komt het opgevangen water niet in het riool terecht en hoeft het dus niet onnodig gezuiverd te worden.

Behalve de regentonactie was er juni kwamen ook de tuintegelactie, waarbij zo'n negenhonderd inwoners uit de regio een tegel inleverden in ruil voor een plant. Zo wil de gemeente Oss particuliere tuinen vergroenen, zodat de natuur meer ruimte heeft en regenwater de grond in kan zakken. Vanwege dat succes laat de gemeente de tuintegelactie volgend jaar terugkeren.

Meer berichten