Foto:

Wagenbouwers Schaijk zetten deuren open om jeugd te werven

SCHAIJK - De Wagenbouwers van Schaijk gooien zondag 20 januari de deuren van hun bouwplaatsen open. Dat doen ze om aan de jeugd te laten zien wat het inhoudt om carnavalswagens te bouwen en ze zo warm te maken om óók bouwer te worden. Op die manier proberen de wagenbouwers de aflopende trend te keren en de optochten nieuw elan te geven.

Volgens de overkoepelende Stichting Carnaval de Moeslanden is het geen geheim dat de optochten het moeilijk hebben. De stichting merkt dat de oudere clubs overstappen op loopgroepen er helemaal mee stoppen. Tegelijkertijd mist de organisatie doorstroming vanuit de jeugd naar de volwassenen en de wagenbouwers van Schaijk betreuren dat.

Geheimpjes
Zo gaat de Schaijkse optocht met grote wagens een onzekere toekomst tegemoet. Vandaar dat Jeugdcarnaval Schaijk, Stichting Carnaval de Moeslanden en het Jongerencarnaval de handen ineen hebben geslagen om de jeugd te laten proeven aan het bouwen van carnavalswagens. De wagenbouwers vertellen zondag 20 januari graag hun verhalen waarom ze wel graag bouwen en delen hun geheimpjes.

Jeugd warm maken
Waar het vroeger vanzelfsprekend was dat er een wagen gemaakt werd, is dat tegenwoordig niet meer het geval. Door het bezoeken van verschillende clubs moet de jeugd weer warm gemaakt worden voor het maken van wagens. Met een bezoek aan Schon Gekwakt (winnaar 2017, 2018), Goei Geknoei (3e plaats 2017, 2e plaats 2018), Ut Nauwt Nie (winnaar 2012), Vur Mekoar (6 keer winnaar bij de wagens), Gruwelijk Locht (3e plaats 2018), Kek Nou Es (1e jaar grote optocht) en Net Zat.

Financiële prikkel
Stichting Carnaval zet ook financiële stimulansen in. Clubs die voor het eerst meedoen aan de grote optocht krijgen het eerste jaar 555 euro, het tweede jaar 444 euro en het derde jaar 333 euro. De bijdrage is bedoeld voor materiaal wat gebruikt wordt voor de carnavalswagen. Hier wordt ook op gecontroleerd. Het bouwbezoek staat gepland op zondag 20 januari om 13.30 uur. Er wordt verzameld bij de Piramide en het vervoer staat klaar. Alle wagenbouwers zijn meer dan bereid om alle vragen die er zijn te beantwoorden.

Meer berichten