Drijvende krachten achter de Ode aan Lennaert Nijgh, vlnr: sopraan Ine van Huet, Stadsdichter Kitty Schaap en Beppie Lotterman, voorzitter van het Poëzie Podium Oss. Op het krukje: dichter en PPO-lid Michel Nierop.
Drijvende krachten achter de Ode aan Lennaert Nijgh, vlnr: sopraan Ine van Huet, Stadsdichter Kitty Schaap en Beppie Lotterman, voorzitter van het Poëzie Podium Oss. Op het krukje: dichter en PPO-lid Michel Nierop. (Foto: Han Jansen)

PPO brengt een ode aan Lennaert Nijgh

OSS - Tijdens de Nationale Poëzieweek van 31 januari tot 6 februari heeft ook het Poëzie Podium Oss (PPO) een aantal activiteiten gepland. Daarbij staat op vrijdag 1 februari centraal het tribute aan Lennaert Nijgh, de veel te jong overleden Nederlandse tekstdichter, die vooral bekendheid verwierf met op muziek gezette teksten, die door Boudewijn de Groot werden vertolkt, zoals Meisje van 16, Land van Maas en Waal en Welterusten meneer de President.

Door Han Jansen

Voor het PPO is dit het derde tribute na de voorgaande twee voor Bob Dylan en Leonard Cohen, die beide succesvol waren. Voorzitter Beppie Lotterman legt uit waarom gekozen is voor Lennaert Nijgh: "We wilden na de Noord-Amerikaanse dichters een Nederlandstalige dichter en daarbij kwam ook Annie M.G. Schmidt voorbij. Dat we voor Nijgh hebben gekozen heeft ook te maken met de periode, waarin hij zijn mooiste gedichten schreef, een roerig tijdsbeeld dat midden jaren 60 begon. Denk aan de Vietnamoorlog, de moord op Robert Kennedy. Het was ook de tijd van de flowerpower en van de protestsong."

Teruggrijpen
Lennaert Nijgh groeide op in Heemstede en bezocht het Coornhert Lyceum in Haarlem. Daar ontmoette hij Boudewijn de Groot en zij deelden dezelfde passie voor kunst, zowel in tekst als in muziek. Die samenwerking leverde tal van prachtige en vaak gevoelige liederen op, die door De Groot werden uitgevoerd. Nijgh greep vaak terug op oude rederijkersballades en verwees ook naar culturele iconen uit het verleden als Jeroen Bosch, Mozart en Da Vinci.

Diepzinnig
Stadsdichter Kitty Schaap werd al op jonge leeftijd geraakt door zijn bijzondere teksten: "Een van de eerste liederen die mij trof was natuurlijk Meisje van 16, mijn leeftijd toen. Later ontdekte ik dat hij heel diepzinnige gedachten in zijn teksten stopte en ook teruggreep op rederijkersteksten. Liefde en vrede zijn vaak onderwerp van zijn gedichten, zoals Liefde van later en Testament, dat ook veel humor bevat."

Gevoelige teksten
Voor sopraan Ine van Huet, die een deel van het muzikale programma zal invullen komt de muzikaliteit van de songs als eerste bovendrijven: "Direct daarna komen natuurlijk de gevoelige teksten binnen en ik zal een aantal tijdens het tribute vertolken, zoals Onderweg, Pastorale, bekend van Ramses Shaffy en Liesbeth List, en Liefde van later. Ik word daarbij begeleid door Moriz en Paul Verschuur en de veelbelovende 17-jarige violiste Iris van Nuland; zij won afgelopen jaar het Prinses Christina Concours."

Naast Kitty Schaap en andere PPO-dichters is er een optreden van het Duo Bagage et ses Amis met Simon Dermijn, voormalig stadsdichter van Heesch Mas Papo en de band d'Hoofd van Willem van den Elsen, die ook de verteller is op deze avond. De regie is evenals vorig jaar in de ervaren handen van Peter van Aar en Dorette Ploegmakers van PA Producties.

PPO treedt ook op
Het tribute zal op vrijdag 1 februari plaatsvinden in Theater De Lievekamp. In de Rabozaal biedt het theater aan het PPO de mogelijkheid de eigen dichters een kans te geven hun werk te presenteren, terwijl de technische ondersteuning wordt verzorgd door De Lievekamp. Het belooft een boeiende, culturele avond te worden, die op vrijdag 1 februari om 20.15 uur begint. Kaarten à 7,50 euro kunnen worden gereserveerd via Theaterkassa 0412-648922 of via lievekamp.nl of via poeziepodiumoss.nl.

Meer berichten