Jan van Lieshout is na bijna een jaar op wereldtournee te zijn geweest, weer even thuis. Foto Wendy van Lijssel
Jan van Lieshout is na bijna een jaar op wereldtournee te zijn geweest, weer even thuis. Foto Wendy van Lijssel (Foto: )

Als rigger/podiumbouwer op tournee: 'Je moet geen hoogtevrees hebben'

VINKEL - Tina Turner, Bon Jovi, Madonna, Metallica, James Brown, Prince, Paul McCartney en U2. Het is slechts een greep uit de reeks wereldtournees van toonaangevende artiesten waar Jan van Lieshout als rigger en podiumbouwer bij betrokken was. Ook het Eurovisie Songfestival in Lissabon verleden jaar prijkt intussen op zijn lijstje.

Door Wendy van Lijssel

Dertig jaar geleden ging Jan van Lieshout voor het eerst mee op de Europese tournee van de band Bon Jovi. Intussen is er een indrukwekkende lijst van wereldtournees waar hij als podiumbouwer en rigger bij betrokken was. "Officieel komt de naam rigger uit de scheepvaart. Dat zijn mensen die in de masten klimmen en alles ophangen, zoals de zeilen. De term wordt echter ook gebruikt voor het monteren en demonteren van speakers en lampen tijdens grote concerten. Voorafgaand aan een grote show maakt een lichtdesigner een lichtplan. Vervolgens moet berekend worden of het draagvlak van het dak dusdanig is dat de hoeveelheid lampen en speakers niet te zwaar wordt. Een dak is namelijk niet gemaakt om er 100 ton in te hangen", meldt hij met een lachje.

Klimmen 
Na de opbouw op de grond wordt alles in één keer opgehangen maar: "Je moet geen hoogtevrees hebben. Verleden jaar waren we met een team van tien riggers aan de slag bij het Songfestival in Lissabon. Daar moest ik in het dak klimmen en vervolgens heb ik daar de hele dag zo'n beetje gezeten", blikt hij terug. Van Lieshout hoeft niet naar de sportschool. "Ik ben het gewend om de hele dag te klimmen en heb een goede conditie", lacht hij. Naast rigger is Jan podiumbouwer. Daarbij moet niet gedacht worden aan het sjouwen met hout of iets dergelijks, maar het bouwen van enorme metalen constructies. "Ik ben ook verantwoordelijk voor de veiligheid inzake het werken met kranen", voegt hij toe.

Weinig thuis
Zijn werk maakt dat hij de al hele wereld overvloog en weinig op het thuisfront is. "Ik ben in 2018 bijna het hele jaar weg geweest", vertelt hij om toe te voegen: "Het is afwisselend, avontuurlijk en intensief. Sommigen vinden het hard werken, maar dat vind ik niet. Het is namelijk het enige wat je moet doen. Je slaapt in een goed hotel, je was wordt gedaan en je eten staat klaar. Er wordt goed voor je gezorgd."

Tour van 3 jaar
Het werk is wel een inbreuk op je persoonlijke leven. Jan: "Ik heb al 30 jaar een vriendin. Die weet niet beter. Vroeger was contact houden lastiger, maar met de hedendaagse technieken is het easy", Samen met het Eurovisie Songfestival in Lissabon in 2018, was de tour met U2 het grootste waar hij bij betrokken was want: "Dat duurde drie jaar. Ik was alleen thuis als we van het ene naar het andere continent gingen en zaken verscheept moesten worden."

Hij maakt zich op voor of het Songfestival in Israël of de EDC in Las Vegas maar: "Als ik thuis ben, dan ben ik dat ook echt", meldt Jan tevreden terwijl hij pup Rex aait. Dan: "Zolang ik het fysiek kan, blijf ik dit doen."

Meer berichten