Foto:

LED-kunst werpt licht op nabuurschap

OSS - De donkere dagen van januari worden voor bewoners van appartementencomplex Arena vanaf eind januari iets lichter. En kleurrijker. Zij stappen sinds dinsdag 22 januari de hal van hun complex aan de Schaepmanlaan binnen die verlicht is met hun zelfgemaakte LED-lichtkunstwerk. Een resultaat van samenwerking tussen BrabantWonen, Muzelinck en de bewoners, dat dinsdag door de burgemeester is ontstoken.

De aanleiding van het buurtcultuurproject 'Lichtkunst Arena' ligt in een verduurzamingstraject van BrabantWonen. Die bood bewoners begin vorig jaar aan om de verlichting in hun woningen te laten vervangen voor LED-licht, een duurzamer alternatief voor gloei-, spaar- of halogeenlampen. Volgens BrabantWonen was het aantal deelnemers verrassend groot. Om het aspect van duurzaamheid in de openbare ruimte te onderstrepen, werd de verlichting in de gemeenschappelijke ruimte voorzien van LED-lampen en ontstond het idee voor een kunstwerk in de hal.

Kunstenaar helpt
Om het idee van dat kunstwerk ten uitvoer te brengen, is Muzelinck, centrum voor de Kunsten, gevraagd om samen met kunstenaar Elcke van Gorkum en bewoners een lichtobject te ontwerpen. Die bewoners werden nauw betrokken bij het ontstaan van het idee, het ontwerp en de uitvoering daarvan. Dat kreeg vorm in een reeks van vijf bijeenkomsten en workshops in het Wijkpunt Sterrebos en bij Muzelinck. De kosten van het lichtobject werden betaald met een bijdrage uit het Buurtcultuurfonds BrabantWonen.

Vruchtbare verbintenis
Buurtcultuurfonds BrabantWonen en Muzelinck houden zich sinds enkele jaren bezig met dit soort buurtcultuurprojecten. Ook het project 'Lichtkunst Arena' wordt mede mogelijk gemaakt door Buurtcultuurfonds BrabantWonen en Muzelinck. Muzelinck zorgt voor de artistieke invulling en begeleidt de projecten. Woningcorporatie BrabantWonen wil op die manier investeren in fijne, leefbare buurten.

Voor goede ideeën om buurtbewoners samen te brengen door middel van cultuur, sport of duurzaamheid, is geld beschikbaar. Iedereen kan een aanvraag voor een project indienen. Het gaat om culturele activiteiten op buurt- of wijkniveau in het gebied waar BrabantWonen woningen heeft en die mensen bij elkaar brengen. Meer informatie daarover staat op de website www.brabantwonen.nl.

Meer berichten