Hoewel pensioengerechtigd is het nog steeds 'show must go on' voor poppenspeler Jan Roosenboom. Hij speelt zijn voorstellingen vooral voor jong, maar ook oud(er) vermaakt Jan graag.
Hoewel pensioengerechtigd is het nog steeds 'show must go on' voor poppenspeler Jan Roosenboom. Hij speelt zijn voorstellingen vooral voor jong, maar ook oud(er) vermaakt Jan graag. (Foto: )

Poppetje gezien, kastje nog niet dicht

OSS - Poppenspeler en theatermaker Jan Roosenboom uit Oss zit al ruim 50 jaar in het vak en heeft inmiddels zelfs een eigen kinderboek. Jan doet al het werk rondom zijn voorstellingen zelf. Van verhalen schrijven tot decors maken en van het licht bedienen tot de poppen 'tot leven brengen'. Aan stoppen denkt de 67-jarige Jan echter nog lang niet. "Zolang ik het leuk vind, ga ik mooi door."

Door Elfi van den Brandt

Jan Roosenboom was nog maar een jochie van 10 jaar oud toen hij met een oude bel door de straat liep om zijn eigen voorstelling aan te kondigen. "Mijn vader had een poppenkast voor me gemaakt en ik speelde dan voor iedereen die het wilde zien. Toen heb ik de smaak al te pakken gekregen", aldus Jan. Toneel heeft Jan ook altijd erg aangesproken. In zijn vroege jaren speelde hij dan ook al toneelstukken voor kinderen. Jan: "Ik heb zelfs een tijd op een platte boerenkar gespeeld. We reden dan 'live' door de stad terwijl we een toneelstuk opvoerden. We hebben echt de grootste lol gehad."

Prikkelen
Hoewel Jan al jong geïnteresseerd was in toneel en poppenspel was het niet zijn droom om er zijn baan van te maken. "Dat is per toeval ontstaan eigenlijk. Ik was altijd coach voor onder andere bedrijven en cliënten. Ik gebruikte theater bij mijn coachingsessies. Je wilt je cliënten prikkelen net zoals je publiek prikkelt tijdens een optreden. Inmiddels doe ik toneel en poppenspel bijna fulltime. Nog steeds altijd heel interactief trouwens", aldus Jan.

Duizendpoot
Er komt heel wat kijken bij een voorstelling van Jan. Hij doet namelijk alles helemaal zelf. Jan: "Het begint al bij het schrijven van een verhaal. Soms speel ik bestaande sprookjes of verhalen, al geef ik daar dan ook vaak een eigen draai aan. Ik schrijf echter ook veel verhalen helemaal zelf. Daarnaast zorg ik ook elke keer voor een leuk decor en natuurlijk moeten de poppen ook bij het verhaal passen. Daar zorgt mijn vrouw meestal voor. Tijdens de voorstelling zelf, zorg ik voor muziek, licht en breng de poppen 'tot leven'."

Het leukste aan zijn werk vindt Jan het plezieren van mensen. Dan bedoelt hij niet alleen de kinderen die naar zijn voorstellingen komen, maar ook de papa's, mama's, opa's en oma's. "Ik wil jong en oud amuseren met mijn voorstellingen. Natuurlijk is het in eerste instantie voor de kinderen, maar ik vind het geweldig om ook de 'oudere mensen' te zien genieten", aldus Jan.

Kinderboek
Inmiddels heeft Jan naar aanleiding van een van zijn verhalen zelfs een kinderboekje uitgebracht. In eerste instantie voor zijn kleinkinderen, maar nu kan iedereen genieten van zijn verhaal. Jan: "Het boekje gaat over de kikkerkoning, maar het is niet het bekende verhaal van de gebroeders Grimm. Dit is echt een zelfverzonnen verhaal. Het viel niet mee om het verhaal goed op papier te krijgen. Ik heb het in eerste instantie natuurlijk geschreven als voorstelling", aldus Jan.

Het boekje is geïllustreerd door Roy Thijssen. Bekend van onder andere Ossie. Jan: "Roy stuurde wat tekeningen voor het boekje en ik wist meteen; dit is het! Het is dan ook een prachtige samenwerking geworden. Er is via een qr-code in het boekje zelfs een liedje te luisteren. Helemaal hip natuurlijk!" In een aantal boekjes van de Kikkerkoning zit een zogenaamd 'Golden Ticket' verstopt, net zoals in het boek over Sjakie en de chocoladefabriek. Wie zo'n ticket vindt, kan mailen naar theaterproductiesroosenboom@gmail.com om de prijs te claimen.

Of er nog meer boekjes gaan komen weet Jan niet, maar aan stoppen met zijn theatervoorstellingen denkt hij nog lang niet. Jan: "Zolang ik het leuk vindt, ga ik mooi door."

Volgende show
De eerstvolgende (niet uitverkochte) voorstelling van Roosenboom is zondag 24 maart de voorstelling 'Sneeuwwitje en de 7 dwergen'. Die begint om 12.00 uur in zaal Marag van Theater De Lievekamp. Kaarten zijn via het theater te koop. Meer info en verkooppunten van het boekje 'de Kikkerkoning' staan op de website theaterproductiesroosenboom.com.

Meer berichten