Horeca-ondernemer Pierre Vink is geboren in een hotelfamilie en die tendens leeft voort. Ook zijn zoon werkt in het horeca-vak.
Horeca-ondernemer Pierre Vink is geboren in een hotelfamilie en die tendens leeft voort. Ook zijn zoon werkt in het horeca-vak. (Foto: Dick Hubertus)

Pierre Vink is horecaman pur sang

OSS - Pierre Vink kreeg het horecavak met de paplepel ingegeven. Zijn vader Wim was eind jaren 50 uitbater van Hotel Govaert op de plek waar nu La Colline is gevestigd. Daarna kocht hij begin jaren 70 De Naaldhof. Toen nog een bescheiden zaak met speeltuin aan de Docfalaan. Wim en zijn vrouw Riet bouwden de zaak stap voor stap uit. Als Wim meehielp in de bediening was na afloop van het diner steevast zijn vraag aan de gasten: "Was alles voldoende en alles naar wens?"

Door Dick Hubertus

Pierre (57) werd er geboren, te midden van bos en hei. Al op jonge leeftijd werd Pierre zelfstandig horecaondernemer. Hij kocht in 1983 het aloude Hotel Van Alem aan de Molenstraat bij het spoor, haalde de persjes van de tafeltjes, moderniseerde de boel en maakte er vanaf 1990 het zeer goed lopende zalencentrum annex café-restaurant Vivaldi van. Vervolgens was hij succesvol met De Ontmoeting aan de Eikenboomgaard en Koozie aan de Oostwal. Inmiddels is ook H32 op De Heuvel al 6 jaar een begrip bij het Osse uitgaanspubliek.

Trots en passie
Over zijn liefde voor het vak vertelt Pierre: "De omgang met mensen vind ik het mooist. Maar ook een nieuw concept neerzetten. Mijn vrouw en ik hebben altijd hard gewerkt, maar ook veel gereisd en rondgekeken in andere horecazaken om inspiratie op te doen. Zo zijn we pas met zestig ondernemers naar Valencia geweest. Het is dan prachtig om mensen te ontmoeten die met trots en passie met hun vak bezig zijn. Met m'n zoon Nick ben ik naar Londen geweest. Ook daar hebben we veel mooie concepten gezien in heel kleine zaakjes met streetfood tot grote superchique restaurants. We hebben veertig zaken bezocht en veel mensen ontmoet die overlopen van liefde en passie voor hun vak."

'Vinken in de lucht'
Pierre is niet de enige Vink die de horeca trouw is gebleven: broer Bob bestiert alweer vele jaren Hotel De Naaldhof en jongste broer Wilfried heeft Pannenkoekenhuis De Oude Maas aan de Macharenseweg. Zijn zus Marja heeft een leidinggevende functie bij een luxe serviceflat voor senioren in het hogere segment in Breda. En dat alles onder het familie-motto: "Houd de Vinken in de lucht".

Team moet concept uitdragen
"Het zit hem in ons vak niet altijd in groter en luxer. Het gaat erom je gasten centraal te zetten en ze een fijne omgeving te bieden waar ze graag komen. Belangrijk vind ik om goed gastheerschap over te brengen op mijn medewerkers en het beste uit het team te halen. Commitment naar elkaar is daarbij essentieel. Ik vind het mooi om te zien als medewerkers zich goed ontwikkelen en ik daarbij kan helpen. Je concept kan nog zo mooi zijn, het team moet het uitdragen."

Stoppen?
"Mijn vrouw vraagt wel eens: 'Wanneer stop je er nou mee?'. Ik vind het echter nog altijd hartstikke leuk om te doen en zie het ook nog steeds als hobby." Stilzitten is dus niets voor Pierre. Op de hoek van de Peperstraat en De Heuvel is hij samen met pandeigenaar Ton Kemkens druk in de weer om het voormalige Aktiesport om te bouwen tot een nieuwe horecazaak met allure waar hij mikt op een volwassen doelgroep om te eten, borrelen en uitgaan. Binnen komen 250 zitplaatsen, op het terras kunnen van de zomer 150 mensen een plekje vinden. Het pand gaat vier verdiepingen tellen: de eerste twee zijn voor de horeca, de bovenste twee voor een appartement. Nick Vink (27), zoon van Pierre, neemt de dagelijkse leiding van zijn vader over bij H32. Pierre: "Nick en zijn team hebben zich zodanig ontwikkeld dat ik me met een gerust hart op de nieuwe zaak kan gaan richten."

Meer berichten