Vlnr: bierbrouwers Henry Thissen, Fokke Roeland en PietKees Roeland. Met het 'beste van beide' gaan de brouwerijen intensief samenwerken.
Vlnr: bierbrouwers Henry Thissen, Fokke Roeland en PietKees Roeland. Met het 'beste van beide' gaan de brouwerijen intensief samenwerken.

Samen tappen uit een ander vaatje; brouwers steken de koppen bijeen

LITH/OIJEN - Bierbrouwerij Oijen en Thissens Brouwerij in Lith slaan de brouwershanden ineen om hun bestaan optimaal te kunnen voortzetten en elkaar te ondersteunen in deskundigheid, brouwtechniek en distributie. De eigenheid en uitstraling van de afzonderlijke brouwerijen blijft, profiterend van elkaars pluspunten. Klaar voor een volgende generatie bierbrouwers.

Het was PietKees Roeland ie in 1989 als één van de eersten in Nederland begon met het brouwen van speciaalbieren. Bieren al 'Prominent Oss', 'Kaboem' en 'Henk Winterbier' zijn sindsdien onlosmakelijk met de regio verbonden. Sinds een aantal jaren wordt de brouwer door zoon Fokke bijgestaan en is er een complete bierlijn met Oijense bieren ontwikkeld. Sindsdien is de brouwerij met restaurant onder de naam 'Bierbrouwerij Oijen' flink gegroeid.

Samenwerken met Lithse brouwer
Sinds oprichting draait Brouwerij Oijen op eigen kracht in een oude melkstal aan de Oijense Bovendijk, maar de brouwer is ook te vinden in Lith bij Thissens Brouwerij. Aan de uiterst toepasselijke straat Brouwerspad brouwt Henry Thissen sinds 2015 zijn Thissens Bier, op de plek waar tussen 1867 en 1951 bier gebrouwen werd door de Koninklijke Electrische Bierbrouwerij & Limonadefabriek. Om elkaar te ondersteunen in deskundigheid, brouwtechniek en distributie zijn de Oijense en Lithse bierbrouwerij een alliantie aangegaan. PietKees heeft inmiddels het stokje doorgeven aan Fokke en Lonneke Roeland, die als eigenaar van Bierbrouwerij Oijen de dagelijks leiding hebben. Die brouwerij met proeflokaal blijft gevestigd op de dijk in Oijen. De productiebrouwerij vindt men nu in Lith.

Samen, maar niet hetzelfde
De eigenaren benadrukken dat deze samenwerking geen invloed gaat hebben op de eigenheid en uitstraling van de bedrijven in Lith en in Oijen. Wel beogen zij sterker te worden. Deze keuze is er duidelijk een voor de toekomst. "Enerzijds de productiebrouwerij in Lith maar anderzijds de ontwikkeling van de destilleerderij in Oijen", vertelt Fokke. "Onder de merknaam 'Jan Limoen' worden er verschillende destillaten toegevoegd aan ons assortiment. Met deze stap is ons bedrijf er de komende jaren van verzekerd dat de groei gepaard kan gaan met goede kwaliteit en efficiency."

Toekomst gewaarborgd
Brouwers Henry Thissen en PietKees Roeland zijn inmiddels de 60 gepasseerd, maar de passie voor het brouwersvak blijft. Zij zijn verheugd dat op deze manier een volgende generatie het ambacht leert. "Door deze samenwerking krijg ik een gepassioneerde partner aan boord", laat Henry weten. "Samen mooie bieren brouwen, kennis delen. Maar vooral ook is hiermee de toekomst van mijn brouwerij gewaarborgd." PietKees vult aan: "Ik heb in de afgelopen 30 jaar het speciaalbierlandschap enorm zien veranderen. De huidige ontwikkeling van Bierbrouwerij Oijen vind ik een goede keus van mijn opvolgers. Zij kunnen het gehele bedrijf goed positioneren; de speciaalbierbrouwerij is daar een belangrijk onderdeel van."

Meer berichten