foto: Wies van Leeuwen (Provincie Noord-Brabant), collectie BHIC
foto: Wies van Leeuwen (Provincie Noord-Brabant), collectie BHIC (Foto: Wies van Leeuwen (Provincie Noord-Brabant), collectie BHIC)
Kijk naar Toen

Naar de zuivelfabriek

LITH - Iedere foto vertelt zijn eigen verhaal. Het mooist zijn de persoonlijke verhalen die achter zo'n foto schuilgaan. En daar zoeken wij naar. Was jij erbij toen de fotograaf afdrukte? Weet je nog wat er gebeurde? Vertel het ons en 'schrijf geschiedenis'. De rubriek 'Kijk naar Toen' is een productie van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in samenwerking met De Sleutel. Reageer op deze foto via het digitale geschiedenisboekje over Lith: www.bhic.nl/lith, telefonisch op (073)6818500 (op werkdagen) of per mail via kijknaartoen@bhic.nl.

Ze waren overal te vinden in het Brabantse land: zuivelfabrieken waar de boeren uit de omgeving hun melk gezamenlijk lieten verwerken tot consumptiemelk, boter en kaas. 'Stoomzuivelfabriek De Maaskant' in Lith werd in 1918 gebouwd en staat aan de Hertog Janstraat. In 1988, toen deze foto er gemaakt werd, was het pand waarschijnlijk al lang niet meer voor de boerencoöperatie in gebruik. De letters op de gevel zijn hier nog wel te lezen en ook de stenen schoorsteen staat nog fier overeind.

Ken jij nog verhalen – uit eerste hand of van horen zeggen – over hoe dat ging met die melk die in bussen naar de fabriek ging? Of weet jij juist alles over wat er na die tijd met dit karakteristieke gebouw gebeurd is? We zijn benieuwd en nodigen je van harte uit om te reageren. Deel jouw herinneringen via het digitale geschiedenisboekje over Lith: www.bhic.nl/lith. Benieuwd naar reacties op de vorige foto? Ga naar www.bhic.nl/verhalen.

Meer berichten