Foto:

Jongeren leren reanimeren met 'School voor Hart'

OSS - De aftrap van de actie 'School voor Hart' vond 24 januari plaats in Oss. Op het Hooghuis locatie Stadion kregen zes docenten een uitgebreide reanimatietraining. Het doel van School voor Hart is dat elke student aan een middelbare school in Oss leert reanimeren. Dit doen ze door per school een aantal docenten op te leiden zodat zij het weer aan hun leerlingen kunnen leren.

Door Elfi van den Brandt

Je kunt zeggen dat School voor Hart eigenlijk in 2016 al is begonnen. Op het Hooghuis locatie TBL zijn toen de eerste leerlingen getraind, door externe trainers. Inmiddels zijn al zo'n tweehonderd leerlingen van het TBL getraind om te reanimeren en een AED te gebruiken.

Lionsclub helpt
Lionsclub Oss de Maashorst is initiatiefnemer van het project. Zij zorgen er tevens voor dat de Osse scholen zich niet druk hoeven te maken over materialen en professionele trainers. Carlo Muller van de Lionsclub vertelt: "Toen we met dit initiatief kwamen, wilden we het zo makkelijk mogelijk maken voor de scholen. Wij zorgen daarom voor de reanimatiepoppen en de oefen-AED's. Ook zorgen wij ervoor dat er professionele trainers van de hartstichting naar de scholen toe komen om docenten op te leiden. Het enige wat de school daardoor hoeft te besteden, is tijd."

Tweede jaar
Het doel van School voor Hart is dat elke student aan een middelbare school in Oss leert reanimeren. De studenten krijgen de training een keer tijdens hun opleiding. Carlo: "De reanimatietraining wordt gegeven aan leerlingen in het tweede leerjaar. Uit onderzoek is gebleken dat dit een goede leeftijd is om zo iets te leren. Ze pikken het snel op en onthouden het goed. Zo hebben ze er heel hun verdere leven iets aan."

Verplicht 
De reanimatietraining wordt opgenomen in het officiële lesprogramma. Het is daarmee een verplicht onderdeel van de opleiding. "De cursus is niet optioneel, alle leerlingen moeten eraan meedoen. Voor de een is reanimatie spannender dan de ander, maar omdat iedereen mee doet, gaat het eigenlijk altijd heel goed. Natuurlijk is het giechelen met de mond-op-mond beademing, maar uiteindelijk vindt iedereen het leuk en leerzaam", aldus Carlo.

Sponsoren gezocht
Omdat Lionsclub Oss de Maashorst alles regelt voor de scholen, zijn er sponsoren nodig. Op dit moment is de club druk bezig met geld inzamelen om School voor Hart te bekostigen. Carlo: "We hebben al veel sponsoren gevonden, maar blijven de actie pitchen bij bedrijven. We weten gewoon zeker dat we genoeg geld bij elkaar krijgen want dit is toch werkelijk een prachtig doel?" Op vrijdag 10 mei is de grote finale van School voor Hart. Dan wordt de uiteindelijke opbrengst bekend gemaakt en zijn er verschillende activiteiten, zoals de scholieren veldloop.

Wie wil doneren of meer informatie zoekt over School voor Hart kan terecht op de website van het reanimatieproject www.schoolvoorhart.nl.

Meer berichten