Liesbeth Kersten (rechts) met twee van de onmisbare vrijwilligers. Zonder vrijwilligers zou de Ruilwinkel volgens Liesbeth niet kunnen bestaan.
Liesbeth Kersten (rechts) met twee van de onmisbare vrijwilligers. Zonder vrijwilligers zou de Ruilwinkel volgens Liesbeth niet kunnen bestaan. (Foto: )

Van ruilen komt lachen bij de Ruilwinkel

OSS - Wat begon met een kleine ruimte bij het Talentcentrum, is uitgegroeid tot een mooie winkel aan de Schadewijkstraat in Oss. De Ruilwinkel draait volledig op vrijwilligers. Zij hebben ervoor gezorgd dat de Ruilwinkel een succes is geworden.

Door Elfi van den Brandt

De Ruilwinkel is Oss is ontstaan met een ruilwinkel in het Zeeuwse Goes als voorbeeld. Een aantal Osse burgers en instanties zoals Vivaan en RIGOM is toen het initiatief in Oss gestart. Liesbeth Kersten, voorzitter van Stichting Ruilwinkel Oss vertelt: "We zijn helemaal in het begin in Goes gaan kijken en vonden een ruilwinkel zo'n mooi iets dat we dit graag ook in Oss wilden realiseren. We hebben toen subsidies gekregen van het Oranjefonds en later het Kansfonds. Hierdoor hebben we een mooie ruilwinkel op kunnen zetten."

Vooruitgang
De Ruilwinkel begon in 2014 in het Talentcentrum aan de Berghemseweg, maar groeide al snel uit zijn voegen. De winkel is toen verhuisd naar het huidige pand aan de Schadewijkstraat. Liesbeth: "Deze ruimte is van de Willibrordusparochie. Vroeger huisde hier de KBO, maar nu konden wij hier terecht. We zijn van 60 vierkante meter naar 200 vierkante meter gegaan, een hele vooruitgang kun je wel zeggen."

CrOssjes
Het idee van de Ruilwinkel is het ruilen van spullen tegen punten, zogenaamde CrOssjes. Met die punten kun je dan weer andere spullen in de Ruilwinkel 'kopen'. "De hoeveelheid CrOssjes die je krijgt is afhankelijk van de waarde van de spullen die je inbrengt. Hoe meer waarde de spullen hebben, hoe meer punten je krijgt. Veel spullen hebben bij ons een vaste waarde. Zo zijn alle boeken één CrOssje waard. Of je nu een boekje van twintig pagina's inlevert of een dikke pil dat maakt bij ons geen verschil", aldus Liesbeth.

Selecteren
De Ruilwinkel heeft een aantal regels omtrent de spullen die ingeleverd kunnen worden. Zo nemen ze alleen schone, complete spullen aan die in goede staat zijn. Liesbeth: "We zouden graag alles aan willen nemen, maar we moeten echt een beetje selectief zijn. Als we dat niet zouden zijn, puilt de winkel binnen de kortste keren uit. Zo kunnen we grote meubels bijvoorbeeld gewoonweg niet kwijt in de winkel. Ook qua kleding kunnen we niet altijd alles aannemen. Winterkleding nemen we aan in de winterperiode en zomerkleding vanaf het voorjaar. We hebben anders veel te veel kledingstukken door elkaar en raken dan het overzicht kwijt."

Onmisbare vrijwilligers
De Ruilwinkel in Oss draait volledig op vrijwilligers. Zowel op de winkelvloer als achter de schermen. Liesbeth: "De Ruilwinkel zou niet kunnen bestaan zonder vrijwilligers. Elke dag staan er enthousiaste en gemotiveerde mensen klaar om alle bezoekers van de winkel te helpen. Iedereen is welkom als vrijwilliger. We kunnen mensen helpen die, om welke reden dan ook, een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Bij ons kunnen ze dan leren werken in een 'echte' winkel. Dat is toch geweldig"

Wie zich wil aanmelden als vrijwilliger of meer info over de ruilwinkel, kan terecht op www.ruilwinkeloss.nl.

Meer berichten