De stijl van Poelsma is niet eenduidig, maar haar werk is wel van een grote herkenbaarheid: krachtige vormen en helder kleurgebruik.
De stijl van Poelsma is niet eenduidig, maar haar werk is wel van een grote herkenbaarheid: krachtige vormen en helder kleurgebruik. (Foto: Picasa)

Aanstekelijke spontaniteit bij Ruw'Art in de Houtstraat

OSS - De hele maand februari is in de etalages van kunstenaarscollectief Ruw'Art in de Houtstraat werk te zien van de in Heiloo geboren en getogen Tine Poelsma. "De kunst die mijn moeder maakte, kenmerkt zich door plezier en aanstekelijke spontaniteit" vertelt Marieke, de dochter van Tine.

Door Henk Ruurda

 "Ze vond het heerlijk om zo te werken en steeds weer een verrassend resultaat te bereiken." De stijl van Poelsma is niet eenduidig, maar haar werk is wel van een grote herkenbaarheid. Haar kenmerken: krachtige vormen, helder kleurgebruik en daardoor een grote expressiviteit. In nauw overleg met haar vader Jacques Zomerdijk heeft Marieke met heel veel liefde en zorg de schilderijen voor deze expositie geselecteerd.

Doorborduren
"Het is een dierbare herinnering als ik aan Tine denk terwijl ze met kunst bezig was," vertelt Marieke. "Ze schilderde altijd, iedere dag. Op de vele foto's van de vakanties die we met elkaar doorbrachten, zie je Tine aan het tekenen of schilderen. Ze combineerde het ook met andere belangrijke dingen. Zo nam ze, als ze op ziekenbezoek ging, vaak borduurwerk mee. Zo kon ze er voor anderen zijn en hoefde ze tegelijkertijd de kunst die voor haar zo belangrijk was niet opzij te zetten. Ik heb haar nog nooit meegemaakt zonder inspiratie. Die vond ze vaak in de vormen en kleuren van de natuur." 

"Ook oude foto's met herinneringen aan familieleden en dromen hebben vaak geleid tot bijzondere werken. Ze zag altijd wel ergens iets waar ze een idee uithaalde voor haar schilderijen. Een "painters block" kende ze niet. Schilderen was echt een passie, een levensinvulling, een manier voor leven voor haar. Dat was bijzonder om zo dichtbij mee te maken. Ik denk dat het schilderen haar veel vrijheid gaf."

Fijn afscheid
Tine Poelsma overleed in 2016, plotseling, op bezoek bij vrienden. Marieke heeft fijne herinneringen aan de afscheidsdienst in het Witte Kerkje in Heiloo. "Ze lag opgebaard in het midden, al haar vrienden, kennissen en familieleden en haar eigen kunstwerken om haar heen. Er was een warme sfeer waarbij er met elkaar werd gepraat en naar live jazz-muziek geluisterd. Het geeft me een fijn gevoel, dat ik het zo bij haar vond passen. Als ze het had gezien, had ze ervan genoten. Ik weet haast zeker dat ze zoiets wilde, dat ze het mooi vond zo!"

Meer berichten