Deelnemers aan de Milieules van Natuurcentrum De Maashorst laten trots hun kunstwerk zien, gemaakt van onderdelen uit afgedankte apparaten. Zo leren de kinderen dat afval een bron van nieuwe spullen is.
Deelnemers aan de Milieules van Natuurcentrum De Maashorst laten trots hun kunstwerk zien, gemaakt van onderdelen uit afgedankte apparaten. Zo leren de kinderen dat afval een bron van nieuwe spullen is. (Foto: )

Afval vindt tweede leven in handen van de jeugd

NISTELRODE - Om de jeugd te leren over afval, recyclen en hernieuwbare energie zijn kinderen bij Natuurcentrum De Maashorst bezig met slopen, strippen en sleutelen aan afgedankte en defecte apparaten. Van de onderdelen maken ze een kunstwerk, om te laten zien dat die spullen prima een tweede leven tegemoet kunnen gaan. Wie thuis nog dergelijke apparaten heeft liggen, kan ze doneren.

Natuurcentrum De Maashorst verzorgt al tientallen jaren activiteiten die te maken hebben met de natuur en het milieu voor alle leerlingen van het basisonderwijs. Voor de oudste leerlingen is er aan het begin van ieder nieuw jaar de Milieules. De thema's van deze lessen zijn in de loop der jaren aangepast naar actuele milieuvraagstukken. Zo werd vroeger aandacht besteed aan korstmossen als indicatie van luchtvervuiling en zure regen. Tegenwoordig ligt de nadruk op verschillende energiebronnen en hergebruik van grondstoffen, zoals dat nu in de 'grotemensenwereld' ook een belangrijk thema is.

Zelf recyclen
Ook de bewustwording rond ons afval is een onderwerp dat door de jaren heen actueel is gebleven en vormt het thema van de huidige reeks milieulessen bij het Natuurcentrum. Leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basis- en speciaal onderwijs maken bijvoorbeeld nieuw papier van oude kranten en laten zelfgemaakte karretjes rijden op zonne- en windenergie.

Apparaten inleveren
Om kinderen te laten ervaren dat je met afgedankte spullen ook heel leuke dingen kunt doen, gaan ze tijdens de les oude en defecte apparaten demonteren. Van de onderdelen maken ze samen een kunstwerk. Voor die lessen is het Natuurcentrum De Maashorst op zoek naar kleine, gebruikte apparaten die veilig en simpel gedemonteerd kunnen worden, zoals scheerapparaten, toetsenborden, afstandsbedieningen, telefoons, klokken, camera's, wekkers of mixers.

Wie dergelijke spullen beschikbaar heeft, kan contact opnemen met Geja Hummel van Natuurcentrum De Maashorst, via 0412-611945 of via geja@natuurcentrumdemaashorst.nl.

Meer berichten