Thomas (13) is een van de gastkoks die zijn recept ter beschikking stelt voor het kookboek van Kitty en Manjo. Benieuwd wat het wordt? Over ongeveer een jaar is het kookboek klaar.Foto: Thomas Segers
Thomas (13) is een van de gastkoks die zijn recept ter beschikking stelt voor het kookboek van Kitty en Manjo. Benieuwd wat het wordt? Over ongeveer een jaar is het kookboek klaar.Foto: Thomas Segers (Foto: Thomas Segers)

Osse smeltkroes in een kookboek

OSS - Oud-journalisten en kookliefhebbers Kitty Schaap en Manjo van Boxtel schrijven een kookboek waarvan ze de recepten niet zelf bedenken, maar verzamelen in Oss en omstreken. Voorgerechten, hoofdgerechten, nagerechten, hapjes, versnaperingen; alles kan, zolang het maar iets feestelijks is: gerechten waarmee je samen iets viert.

"Kitty en ik zijn allebei vrijwilliger bij de Stichting Thuis in Oss, die zich inzet om alle oude en nieuwe inwoners van Oss zich hier thuis te laten voelen", vertelt Van Boxtel. "Ik vroeg me af hoe je dat begrip 'Thuis in Oss' ook tastbaar vorm kunt geven en besefte al snel dat veel mensen een thuisgevoel hebben als ze samen met hun dierbaren aan tafel zitten en gerechten eten die daar traditioneel bij passen. Gerechten die je doen denken aan vroeger, aan mooie tijden, die je doen denken aan thuis."

Samen met familie en eten
Jaren geleden schreef de journaliste ooit een artikel over een Osse straat waar op dat moment mensen met 45 verschillende nationaliteiten woonden, in heel de gemeente zullen er ongetwijfeld nog wel meer nationaliteiten te vinden zijn. Al die mensen hebben in ieder geval één ding gemeen: ze vieren het samenzijn met familie en vrienden met speciale gerechten. De twee auteurs willen de recepten daarvan verzamelen en samen in een kookboek uitbrengen, het kookboek over thuis voelen in Oss.

Elkaar leren kennen
Stichting Thuis in Oss omarmde het idee meteen en wil het kookboek ook gaan uitgeven. Oprichter en voorzitter Angélo Schuurmans: "Dit past precies binnen onze doelstelling. Als stichting organiseren en faciliteren wij onder andere allerlei projecten waardoor inwoners van Oss voelen dat ze erbij horen, dat dit hun thuis is. Elkaar leren kennen hoort daar ook bij en zo'n kookboek werkt daar prima aan mee."

Van de hele wereld (en Oss)
De schrijvers zoeken feestelijke gerechten van over de hele wereld: "Van gerepatrieerde Indische Nederlanders, van mensen die uit Suriname of de Antillen komen, van Zuid-Europese en Noord-Afrikaanse gastarbeiders uit de jaren 60, van vluchtelingen die hier al lang zijn, zoals Chilenen en Vietnamezen maar ook van nieuwe vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië, Afghanistan of Oost-Afrika. Van Poolse en andere Oost- Europese werknemers tot Amerikaanse expats. Canadezen, Fransen, Scandinaviërs, noem maar op. Maar ook van Nederlanders met wortels in bijvoorbeeld Groningen, Limburg of Zeeland, of zelfs van die geboren en getogen Ossenaar die een heerlijk écht Ossisch feestrecept heeft. Het maakt niet uit waar mensen vandaan komen, zolang ze met ons maar een feestelijk gerecht willen delen dat voor hen écht iets is waarvan men een thuisgevoel krijgt."

"Wat het thema 'feest' betreft kunnen we alle kanten uit. Iedereen heeft wel eens iets te vieren, zowel in de familie bij geboorte, verjaardag of huwelijk of in de cultuur, zoals Koningsdag, Nieuwjaar, Leids Ontzet, of in religie. Vooral in dat laatste zijn heel veel verschillende feesten waar ook speciale gerechten aan verbonden zijn, zeker als je kijkt naar alle verschillende religies bij elkaar."

Modern is taboe
De recepten die in het boek komen moeten wel uit overlevering, traditie of zelfbedacht zijn. Recepten uit moderne kookboeken zijn taboe. In het kookboek komt niet alleen het recept, maar ook een kort interview met de inzender, over waar het recept vandaan komt en wanneer men dit eet. Ook komt er een foto bij van de inzender terwijl hij of zij dat gerecht bereidt, of van de familie- of vriendengroep die samen dat gerecht eet.

Meedoen
Meedoen kan door een e-mail te sturen aan info@thuisinoss.com met als onderwerp 'Kookboek'. Vertel kort wat je wilt maken en wanneer dat gerecht gegeten wordt en vermeld naam en telefoonnummer erbij. De kookboekauteurs selecteren de lekkerste en meest bijzondere recepten en maken vervolgens een afspraak om samen met de inzender een keer bij hem of haar thuis dat gerecht te maken. Wie vooraf meer informatie wil kan ook contact opnemen via genoemd mailadres. Meer info over Thuis in Oss staat op de website www.thuisinoss.com.

Meer berichten