Expositie laat '55 jaor Osse Openbare carnaval' zien

Het Stadsarchief in de Bibliotheek Oss is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 10.00 en 17.00 uur.
Het Stadsarchief in de Bibliotheek Oss is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 10.00 en 17.00 uur. (Foto: )

OSS - SCVO, Stichting Carnavalsviering Oss, bestaat dit jaar 55 jaar. Dat is 5 x 11 jaar, een mooi carnavalsjubileum. Bovendien draagt carnavalsliefhebber en verzamelaar Piet van Lijssel zijn collectie over aan het Stadsarchief Oss en Museum Jan Cunen. Reden voor de Bibliotheek en het Stadsarchief om een tentoonstelling met veel feestelijke foto's en voorwerpen te wijden aan het Osse carnaval en de geschiedenis ervan.

Deze jubileumexpositie '55 jaor Osse Openbare carnaval' is sinds woensdag 13 februari te zien tot en met zondag 10 maart. Piet van Lijssel geeft donderdag 21 februari om 19.30 uur een lezing over het Osse carnaval en een toelichting bij de tentoonstelling. De toegang is gratis, maar reserveren is verplicht en kan via informatie@stadsarchiefoss.nl of op dinsdag tot en met donderdag aan de balie of via 0412 842010.

'Illegale' prins
Op de afbeelding bij dit artikel zijn twee voorbeelden te zien van foto's uit de expositie. Op de bovenste foto is Prins Rosalano (M. Ceulemans) als Prins van Mikkeldonk in 1950 te zien. Hij kwam per trein naar Oss en de stationsrestauratie was daar zijn eindpunt omdat openbaar carnaval toen in Oss nog verboden was.

Kinderdynastie
Jeugdcarnaval in Oss dateert al van 1967. Liesbeth van Berkel had toen een balletschool en nam het initiatief. Zij formeerde dansgroep De Huppelkes en zorgde voor de eerste Osse Jeugdprins. Dit was Karel-Jan van Kesteren, die op 21 januari 1967 werd geïnstalleerd. Het 6-jarige 'hoogheidje' zou het ambt 5 jaar achtereen bekleden. Op de foto zien we Karel-Jan met met gevolg in 1968.

Meer berichten