Pastoor Roland Kerssemakers wijst in zijn boekenkast op een kaars met het opschrift: Rond kerk en kroeg. Foto: Dick Hubertus
Pastoor Roland Kerssemakers wijst in zijn boekenkast op een kaars met het opschrift: Rond kerk en kroeg. Foto: Dick Hubertus (Foto: )

Pastoor Kerssemakers over Carnaval; 'fantastisch feest op weg naar Pasen'

OSS - Komend weekend viert Oss voor de 55e keer openbaar carnaval. Om in carnavalstermen te spreken: vijf kerres elf. De Stichting Carnavals Viering Oss laat op de Heuvel een grote feesttent plaatsen waar elke dag een keur aan artiesten optreedt. Lokaal historicus, kenner en 'Carnavalspreffesser' Piet van Lijssel exposeert een deel van zijn uitgebreide carnavalscollectie in het Stadsarchief en hield er een lezing over de carnavalscultuur in Oss. In de afgelopen 55 jaar blijkt het Osse carnaval een enorme ontwikkeling te hebben doorgemaakt.

Door Dick Hubertus

Voor de achtergronden en de betekenis van het feest ben ik gastvrij ontvangen door pastoor Kerssemakers van de Willibrordus parochie. In de schitterende pastorie uit 1751 naast de Grote Kerk legt hij uit: "Carnaval heeft alles te maken met de 40-daagse vastentijd die daags erna begint op Aswoensdag. Veel religies kennen zulke periodes zoals bijvoorbeeld de Ramadan bij de islam. Door je in zo'n periode van bepaalde dingen te onthouden kun je je beter bezinnen op God en de dingen die er toe doen in het leven. Het woord Carnaval is afgeleid van het Latijnse carne vale, wat vaarwel aan het vlees betekent. Vlees was van oudsher een luxeartikel."

Zijn wie je bent
Pastoor Roland Kerssemakers vervolgt: "In mijn jeugd deed iedereen mee aan de Vasten en voor je er aan begon, werd er met carnaval nog een keer flink gefeest. De kern van het feest is eigenlijk dat je je eigen masker afzet, de schijn die je door het jaar ophoudt, valt met carnaval even af en mag je zijn wie je echt bent. Bijvoorbeeld de clown die ook in je zit. Je laat je maskerade vallen en geniet van de gezelligheid en de blijheid. Met Aswoensdag is het afgelopen en komt de realiteit weer vol naar voren. De as van het askruisje symboliseert onze sterfelijkheid, maar Christus heeft die sterfelijkheid overwonnen om na 40 dagen met het grote feest van Pasen weer een nieuwe bevrijde mens te kunnen zijn." 

Humor maakt dragelijk
Aan de carnavalsvieringen in zijn jeugdjaren in Helmond heeft pastoor Kerssemakers mooie herinneringen. Hij vertelt: "Het straatcarnaval was er heel levendig, wat hebben we gehost! Ook aan de bekende carnavalsclub De Keienbijters heb ik prachtige herinneringen. Ik kon genieten van die typische Helmondse humor die de 'buuttereedners' en de 'tonproaters' te berde brachten. Humor is trouwens een probaat middel om de problemen van het dagelijks leven te relativeren en draaglijk te maken. Als priester ben ik ook voorgegaan in carnavalsmissen in parochies in De Kempen. De kerken zaten dan bomvol. Zo heb ik tijdens de preek een keer mijn mobiele telefoon tevoorschijn gehaald, zogenaamd onze Lieve Heer gebeld en een conversatie met hem begonnen. En met Aswoensdag kwam de volledige Raad van Elf het askruisje halen."

Niet kunstmatig
Kerssemakers sluit af met een kritische kanttekening: "Carnaval heb ik altijd beleefd als een feest van het christelijk geloof. Jammer is dat de relatie tussen het geloof en het leven, lees carnaval, in dit geval helemaal weg is. De mensen weten eigenlijk niet meer wat ze vieren. Het staat nu helemaal los van de fundamentele dingen uit het leven. Als je het kunt vieren vanuit het geloof heeft het betekenis, is het echt iets van het leven en heeft niets kunstmatigs. In de christelijke context is het een fantastisch feest op weg naar Pasen."

Meer berichten