Dijkgraaf Lambert Verheijen met  vlnr lijsttrekkers,  Adriana Hernández, Peter Ketelaars, William de Kleijn, Ernest de Groot en Anita Slaats-Damen het doek. Foto: Henk van Esch
Dijkgraaf Lambert Verheijen met vlnr lijsttrekkers,  Adriana Hernández, Peter Ketelaars, William de Kleijn, Ernest de Groot en Anita Slaats-Damen het doek. Foto: Henk van Esch (Foto: Henk van Esch Fotografie)

Waterschap start campagne om 'droogzitters' te laten stemmen

REGIO - Oost-Brabant kiest woensdag 20 maart een nieuw bestuur voor waterschap Aa en Maas. Om de aandacht op die verkiezingen te richten is de gevel van het waterschapskantoor langs de A2 bedekt met een gigantisch doek. Met een druk op de knop onthulde dijkgraaf Lambert Verheijen met lijsttrekkers, Adriana Hernández (50+), Peter Ketelaars (CDA), William de Kleijn (VVD), Ernest de Groot (Water-Natuur Dijk) en Anita Slaats-Damen (AWP) het doek.

Volgens het waterschap velt er met zeven deelnemende partijen met onderscheidende verkiezingsprogramma's zeker iets te kiezen. En dat is niet onbelangrijk. Het waterschapsbestuur beslist immers waaraan het belastinggeld van inwoners wordt besteed. Bijvoorbeeld: mag er gebouwd worden op plekken met risico op overstroming? Wie betaalt de inrichting van het landschap, zoals een bankje of (fiets)pad rondom het water? Hoe schoon moet het afvalwater zijn, voordat het de natuur ingaat? Moet er meer belastinggeld worden besteed aan duurzaamheid en innovatie? Door te stemmen geven inwoners aan welke onderwerpen belangrijk zijn en waar het geld dus naartoe gaat.

Één van de uitdagingen waar Waterschap Aa en Maas zich de komende jaren over moet buigen is het veranderende klimaat. Volgens de overkoepelende Unie van Waterschappen houden Brabanders zich daar ook mee bezig en neemt 88 procent maatregelen.

Dijken en riolering
Volgens een onderzoek van de Unie heeft 69 procent van de Brabanders direct te maken gehad met een vorm van wateroverlast. Dat varieert van ondergelopen tuinen (31 procent), kruipruimtes (7 procent), kelder (7 procent) of begane grond van de woning (6 procent). Het onderzoek toont verder aan dat inwoners veilige dijken en het afvoeren van water bij slecht weer door goede riolering belangrijke thema's zijn. Daarnaast wil twee derde van de Brabanders best ingrijpen in de natuur, om daarmee overstromingen te voorkomen.

Kampioen kort douchen
Bewoners van Brabant zijn zich bewust van klimaatverandering en passen hun gewoontes daarop aan, vooral als het aankomt op watergebruik. Brabanders zijn zelfs kampioen korter douchen; 73 procent geeft aan minder lang onder de douche te staan, ten opzichte van 67 procent van de Nederlanders. Ook sproeien ze minder vaak de tuin, wordt de auto minder gewassen en staat men open om tuintegels te vervangen voor groen.

Meer berichten