Nour Hafez op de boekenafdeling bij Kringloopbedrijf Oss
Nour Hafez op de boekenafdeling bij Kringloopbedrijf Oss (Foto: Kringloopbedrijven Maasland)

Nour neemt de volgende stap in een nieuw leven

OSS - In een serie artikelen stelt Kringloopbedrijven Maasland verschillende mensen voor die op de een of andere manier zijn verbonden aan Kringloopbedrijven Maasland. De ene keer als medewerker, de andere keer als stagiaire of als vaste bezoeker. Deze keer Nour Hafez, vluchteling uit het door oorlog verscheurde Syrië.

In 2015 is Nour 19 jaar oud en studeert hij Business Administration in Damascus. Dan wordt hij opgeroepen om te dienen in het leger. Net als veel anderen wil Nour helemaal niet deelnemen aan deze oorlog die zijn land kapot maakt. Vluchten is uiteindelijk de enige manier om niet gedwongen te worden op landgenoten te schieten. Daarom verlaat hij 1 september 2015 het ouderlijk huis om zich na allerlei omzwervingen achttien dagen later te melden bij de politie in Eindhoven. Precies een jaar later krijgt Nour een verblijfsvergunning en mag hij zich vestigen in Oss.

Positieve uitstraling helpt
De inburgeringscursus is pittig. Een jaar lang krijgt hij vijf dagen in de week les aan ROC De Leijgraaf. Na al het wachten eindelijk iets om zijn energie in te steken. Nour wil maar één ding; zo veel mogelijk leren en zo snel mogelijk aan de slag om zijn eigen geld te verdienen. Hij valt op door zijn positieve instelling. Uiteindelijk resulteert dat in een proefplaatsing bij Kringloopbedrijven Maasland: drie jaar nadat hij vluchtte voor de oorlog. Een oefening in geduld voor een jonge vent die iets wil maken van zijn leven.

Nour wil niet omkijken naar wat was, maar vooruit kijken naar wat mogelijk is. Bij het kringloopbedrijf krijgt hij de kans om de volgende stap te zetten in wat zijn nieuwe vaderland moet worden. Hier is hij helemaal “happy”. Met fijne collega’s waarbij hij zich thuis voelt. Inmiddels is Nour ook gestart met een nieuwe opleiding: verkoop en handel niveau 2. Best moeilijk als je de taal nog niet zo goed beheerst, maar met wat hulp en veel doorzettingsvermogen gaat het hem lukken: “zeker wete!”

Kringloopbedrijf
In de gemeenten Oss, Bernheze en Landerd zamelt het kringloopbedrijf gebruikte goederen en kleding in. Bruikbare spullen worden gesorteerd en na eventuele reparatie te koop aangeboden in de winkels in Oss en Heesch. Het kringloopbedrijf heeft geen winstoogmerk; de opbrengsten worden gebruikt om mensen die om wat voor reden dan ook meer afstand tot de arbeidsmarkt hebben, een baan, scholing of leerwerktraject aan te bieden in een veilige omgeving. Op deze manier draagt Kringloopbedrijven Maasland bij aan het sociale klimaat in de deelnemende gemeenten en bovendien wordt door het stimuleren van hergebruik een substantiële bijdrage geleverd aan het milieu.

Meer informatie staat op: kringloopbedrijfoss.nl.

Meer berichten