De muzikanten van het Landu-trio, met vlnr Els en Pieter Langendijk en Wilda van Drunen, aangevuld met alt-mezzo Joke Wolters.
De muzikanten van het Landu-trio, met vlnr Els en Pieter Langendijk en Wilda van Drunen, aangevuld met alt-mezzo Joke Wolters. (Foto: )

Klassiek in 15e-eeuwse St. Annakapel

BERGHEM - Stichting Beeldend Berghem houdt vrijdag 15 maart een concert in het eeuwenoude kerkje van Berghem, de St. Annakapel. Het kerkje, in de omgeving bekend van de bewegende kerststal en van het Annefeest eind juli is deze vrijdagavond het terrein van een uniek klassiek concert, uitgevoerd door het Landru-trio met zang van alt-soliste Joke Wolters.

Door Han Jansen

Het Landru-trio bestaat uit organist Pieter Langendijk, die ook fagot speelt, zijn echtgenote Els, die zowel de hobo als de oeboe d'amore (een variant van de hobo, die een diepere klank voortbrengt) beheerst en Wilda van Drunen, die contrabas speelt. Zij brengen die avond een klassiek programma vanaf de Renaissancetijd tot de twintigste eeuw: muziek door de eeuwen heen met Bach, Cesar Frank, Telemann, Carroll en Boismortier. Als trio traden ze ook afgelopen jaar op voor Beeldend Berghem, tijdens de Kunstroute vanwege het 10-jarig jubileum van die stichting.

De alt-mezzo Joke Wolters, die klassiek solozang studeerde aan het Conservatorium van Tilburg, heeft veel ervaring in achtergrondkoren en was soliste in cantates van Bach, Vivaldi's Gloria en de Elias van Mendelssohn. Op 15 maart treden zij gezamenlijk op, maar Joke Wolters begeleidt ook zichzelf op piano met composities van de Spaanse componisten Turina en Susato: "Ik houd van dat warmbloedige Spaanse in die muziekstukken," zegt ze.

Werving voor kunstwerk
Bijzonder aan dit concert, waarvoor reservering noodzakelijk is vanwege het beperkte aantal beschikbare plaatsen in de kapel, is dat het gratis is. Het bestuur van Beeldend Berghem hoopt op een vrijwillige bijdrage van de bezoekers aan het einde van de avond, die geheel ten goede zal komen van het kunstwerk 'Zicht op Berghem'. Dat zal worden geplaatst in het gebied van de Spaanderstraatsche Akkers, een cadeau aan de bevolking van Berghem. Het kunstwerk werd begin van dit jaar gepresenteerd en is vervaardigd van cortenstaal en is ruim 8 meter hoog. Een kostbaar project, waarvoor Beeldend Berghem een aantal activiteiten ontplooid en daar hoort deze avond met klassiek muzikaal onthaal bij.

Bijzondere akoestiek
Pieter Langendijk: "We waren bijzonder verrast door de uitstekende akoestiek in de kapel, heel anders dan in de grote kerken, waar we ook regelmatig optredens verzorgen. Dat komt doordat het een relatief laag gebouw is met een beperkte ruimte. Vandaar ook dat bezoekers zullen moeten reserveren." Dat verwacht ook Annelies Erkelens, bestuurslid van Beeldend Berghem: "We rekenen op een volle kapel met liefhebbers van klassieke muziek op deze avond, die om 20.00 uur begint en om 22.00 uur eindigt, met een koffiepauze."

Kaarten voor het concert zijn te bestellen via info@beeldendberghem.nl of via 06-15138931 of 06-15066528. Meer info over de organisatie staat op de website beeldendberghem.nl.

Meer berichten