Met deze voorbeelden probeerden wethouder Johan van der Schoot en Martine Eerelman van het Stadsarchief de jury te overtuigen.
Met deze voorbeelden probeerden wethouder Johan van der Schoot en Martine Eerelman van het Stadsarchief de jury te overtuigen. (Foto: )

Erfgoed, verhaal dat verteld moet worden

OSS - De gemeente wil graag het verhaal van Oss doorvertellen aan jong en oud en maakt zich daar op verschillende manieren sterk voor. En dat is opgevallen bij de BNG Erfgoedprijs 2019, waarvoor Oss eind vorig jaar genomineerd is, samen met de gemeenten Amersfoort, Rhenen en Leeuwarden.

Om de jury achter de erfgoedprijs ervan overtuigen dat Oss het beste haar erfgoed presenteert, waren wethouder Johan van der Schoot en Martine Eerelman van het Stadsarchief onlangs in Amersfoort om de prijs binnen te slepen. In een pitch vertelde ze over de aard van het Osse erfgoed verspreid over stad, kernen en platteland. Vooral de grote inbreng van de vele vrijwilligers en activiteiten om mensen bij het erfgoed te betrekken hebben zij benadrukt. Ook presenteerden ze projecten voor scholen, herinneringskoffers en bezoeken voor ouderen met dementie, de Open Monumentendag, de tv-serie 'Gelukkig hebben we de foto's nog' op D-TV en het pop-up archeologie- en erfgoedhuis.

Van der Schoot en Eerelman lieten met voorbeelden zien dat Oss haar historie een herkenbare plaats geeft in nieuwe opgaven voor de gemeente, zoals de rotonde met het kromgebogen zwaard, de plannen met het Walkwartier en de waterveiligheidsmaatregelen voor de Maas.

BNG Bank Erfgoedprijs
De BNG Bank Erfgoedprijs wordt donderdag 28 maart voor de negende keer uitgereikt aan de 'beste erfgoed-gemeente' van Nederland. Dat gebeurt tijdens een symposium in Leiden. De genomineerde gemeenten Amersfoort, Leeuwarden, Rheden en Oss maken kans op de prijs waar een bedrag van 25.000 euro aan vast zit. Die prijs gaat naar een gemeente die op inspirerende wijze met zijn erfgoed omgaat en als voorbeeld kan dienen voor andere gemeenten. Hoofdsponsor is BNG Cultuurfonds.

Behalve een juryprijs is er ook een publieksprijs. Ook die prijs wil Oss graag in de wacht slepen. Dat kan door zoveel mogelijk stemmen te verzamelen. Stemmen kan tot maandag 25 maart 12.00 uur via kunsten92.nl/actueel/publieksprijs.

Meer berichten