Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC
Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, collectie BHIC)
Kijk naar Toen

De auto van m'n opa

OSS - In 1932 nam een fotograaf van Fotopersbureau Het Zuiden een kijkje in de Osse Kerkstraat en maakte daar deze opname. De foto geeft een mooi tijdsbeeld van vooroorlogs Oss en wat extra leuk is, is dat het kenteken van de voorste auto zo goed te zien is. Er staat: N-26759. Op de BHIC-website www.deautovanmnopa.nl kun je vinden dat die nummerplaat in 1930 verstrekt is aan de heer T. Janssen uit Oss. Hij woonde in de Kerkstraat, dus waarschijnlijk staat zijn auto hier voor zijn huis geparkeerd.

Ook andere vroege auto's en motoren uit de gemeente Oss zijn op deze site te vinden. Tussen 1906 en 1951 zijn een kleine 100.000 kentekens in Brabant op naam uitgegeven. Zo'n Brabants kenteken begon met een N-, gevolgd door een getal. Bij de meeste kentekens kennen we de naam en de woonplaats van de eigenaar. Echt leuk wordt het natuurlijk als er ook een foto van de auto of motor is. Van veel voertuigen (en hun eigenaren) hebben we al een kiekje.

Mensen waren trots op hun nieuwe vervoermiddel en lieten dat ook zien! Er zijn dan ook vast nog veel 'schatten' te ontdekken. Dus duik in je eigen familiealbums en kijk of daar foto's van auto's of motoren in zitten van vóór 1951. Stuur ze op, mét het verhaal van de auto van je opa (of oom of moeder… ) via www.deautovanmnopa.nl. En heb jij nou enig idee wie in de achterste auto op deze foto reed (dát kenteken is helaas net niét te zien) of weet jij meer over T. Janssen? Ook dan horen we graag van je!

Meer berichten