Diny van Haandel en Rob van Vliet buigen zich over het script van de klucht die op vrijdag 12 en zaterdag 13 april wordt opgevoerd.
Diny van Haandel en Rob van Vliet buigen zich over het script van de klucht die op vrijdag 12 en zaterdag 13 april wordt opgevoerd. (Foto: )

Diny's allerlaatste rol bij Internos; actrice neemt afscheid met klucht

OSS - "Na afloop zal ik wel een traantje moeten laten", zegt Diny van Haandel. Op 12 en 13 april staat zij voor het laatst op de planken in De Lievekamp. Maar liefst 37 jaar maakte zij deel uit van toneelvereniging Internos en speelde even zovele rollen. Momenteel bereidt ze zich voor op haar laatste rol, die van Dina Lowina in de door Rob van Vliet geschreven klucht Jodelahiti. Rob van Vliet tekent tevens voor de regie.

Door Dick Hubertus

Rob van Vliet (47) uit Oss is al 30 jaar actief bij Internos. Hij is professioneel regisseur en schrijver van toneelstukken en werkt met zijn bedrijf Toneel op Maat door heel Nederland. Zijn entree als 16-jarige bij Internos herinnert hij zich nog goed. Rob vertelt: "Het was Diny die me opving en me op mijn gemak stelde. En dat doet ze nog steeds bij nieuwe leden. Heel mooi." Inmiddels is Rob Diny's steun en toeverlaat bij de voorbereidingen op haar laatste rol.

Clubgevoel
Over haar start bij het toneel herinnert Diny zich: "Het eerste jaar heb ik alleen maar zitten kijken bij repetities en uitvoeringen. Toen mocht ik een keer invallen en dat beviel goed. Ik voel me altijd als een vis in het water op het toneel in De Lievekamp. Toneel geeft me zoveel plezier en voldoening. Ook het clubgevoel is belangrijk: met elkaar toeleven naar een uitvoering en een mooie productie neerzetten, dat is prachtig. Toneelspelen kan ik iedereen aanraden. Het zou een verplicht vak op school moeten zijn. Het geeft zo veel mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Ook voor mensen die zich wat moeilijk uiten is het heel heilzaam."

Gezellig en ongecompliceerd 
Over plankenkoorts zegt ze:" Net voordat ik op moet ben ik altijd heel nerveus, ook al speel ik al 37 jaar. Maar als de eerste zinnen er uit zijn, is het over en groei ik in mijn rol. We spelen altijd voor volle zalen." Over de samenwerking met regisseur en toneelschrijver Rob van Vliet is Diny heel content: "Rob schrijft over belangrijke thema's zoals discriminatie. Zaken die gevoelig liggen in de samenleving gaat hij niet uit de weg. Ook de klucht die we in april spelen is van zijn hand. Nu geen zwaar thema, maar een gezellige, ongecompliceerde avond."

Alle ingrediënten voor een echte klucht
Over het spelen van een klucht vertelt Rob :" Dat is niet gemakkelijk. Je weet nooit hoe de zaal reageert. Het is altijd weer een verrassing of en wanneer er om de grappen wordt gelachen en dat kan elke avond anders zijn. "Diny bereidt zich terdege voor. Ze zegt: "Gelukkig ben ik tekstvast, thuis stamp ik het er in. Je moet je zo goed mogelijk proberen in te leven in een rol. Bij een rol die dichtbij me staat is dat niet zo moeilijk. Zo speel ik volgende maand Dina Lowina die afscheid neemt van het jodelen. Het gaat over drie gezinnen die op vakantie zijn in Oostenrijk. In het pension waar ze verblijven krijgen ze te maken met een lui kamermeisje en dames die achter de skileraren aanzitten. Persoonsverwisselingen, affaires en misverstanden volgen elkaar op. Kortom Rob heeft alle ingrediënten voor een echte klucht in het stuk verwerkt."

Diny blijft lid
Over Internos vertelt Rob van Vliet: "De club bestaat 90 jaar en is daarmee de oudste Osse toneelvereniging. De naam Internos betekent: Onder Ons. Diny vult aan: "Het is een fijne club met gelukkig ook aanwas van jeugd. Het is heerlijk om er bij te zijn. Al wordt dit mijn laatste rol….ik blijf lid en ga assisteren bij de grime en het souffleren."

De klucht Jodelahiti speelt vrijdag 12 en zaterdag 13 april in de grote zaal van Theater De Lievekamp. Kaarten zijn vanaf 12,50 euro te koop.

Meer berichten