Daysy Rozestraten (links) en Renate Draad van de jubilerende Speel-o-theek Oss. Ook Ingrid Soetekouw en Rebecca Draad (niet op deze foto) maken deel uit van het team van de 40-jarige speelgoed-uitleen.
Daysy Rozestraten (links) en Renate Draad van de jubilerende Speel-o-theek Oss. Ook Ingrid Soetekouw en Rebecca Draad (niet op deze foto) maken deel uit van het team van de 40-jarige speelgoed-uitleen. (Foto: )

Speel-o-theek viert 40-jarig bestaan

OSS - Renate Draad en Daysy Rozestraten weten het zeker: "Spelen is voor kinderen van essentieel belang. Al spelend ontdekken ze de wereld en leren op allerlei gebied. Ze ontwikkelen met speelgoed hun lichamelijke, cognitieve en sociale vaardigheden. Ze oefenen het denkvermogen en worden taalvaardiger. Omdat het aanbod van speelgoed in winkels en op internet gigantisch is en bovendien vaak erg duur, is voor veel ouders de Speel-o-theek al 40 jaar een uitkomst."

Door Dick Hubertus

Bij de oprichting in 1979 was de Speel-o-theek bedoeld voor kinderen met een beperking, moeilijk lerende en allochtone kinderen. Maar al snel werd dit losgelaten en was iedereen welkom. Na op verschillende plekken in Oss gevestigd te zijn geweest, zit de speelgoed-uitleen inmiddels sinds 6 jaar in de Palestrinastraat in een ruimte van jongerencentrum 't Honk. Renate Draad (46) is al 21 jaar als vrijwilligster aan de Speel-o-theek verbonden. Over het concept vertelt ze: "Leden betalen bij ons 25 euro per jaar en kunnen daarvoor drie stuks speelgoed gedurende drie weken lenen. Eerder van speelgoed wisselen mag ook."

Mee met de tijd
Renate vervolgt: "Wij bieden een breed scala aan speelgoed voor de leeftijdscategorie van 0 tot 12 jaar. Te denken valt aan constructiespeelgoed, expressiemateriaal, gezelschapsspelen, muziekinstrumenten, ontwikkelingsmateriaal, puzzels, rollend speelgoed zoals allerlei soorten fietsen, themakisten en spelcomputers. We blijven onze materialen voortdurend vernieuwen en bieden speelgoed aan van deze tijd. Bijvoorbeeld een bordspel dat je speelt in combinatie met een tablet. Zo blijft ook het sociale element gewaarborgd."

Allerhande speelgoed
Over haar vrijwilligerswerk vertelt Daysy Rozestraten (38) enthousiast: "Ik geniet van het contact met de mensen. Het is mooi om ze desgevraagd te adviseren en zeker als we weer nieuwe spullen hebben. Leuk om te zien als ouders met hun kinderen speelgoed komen uitzoeken om dat vervolgens samen thuis te gebruiken. Onze leden komen uit de hele regio. Ook scholen, Buitenschoolse Opvang, buurtverenigingen en de scouting maken gebruik van onze materialen. We hebben immers ook buitenspeelmateriaal zoals trampolines. Ook ten behoeve van Koningsdag, de Nationale Buitenspeeldag en familiefeesten kan hier materiaal worden uitgezocht."

Keurig geordend
Over de financiering van de Speel-o-theek vertelt Renate Draad: "Onlangs hebben we een eenmalige bijdrage gehad van Ons Welzijn, maar verder moeten we alles betalen van het abonnementsgeld van onze leden. Gelukkig hoeven we hier geen huur te betalen." Rondkijkend in de uitleenruimte valt op dat alles keurig is geordend. In geïllustreerde mappen kunnen ouders en kinderen per rubriek speelgoed uitzoeken. Boven de Speel-o-theek is een grote zolder waar eveneens veel materiaal is te vinden. Hier staan onder andere fietsen, tractors en loopauto's.

Bewuste ouders
Over het ledenbestand vertelt Renate: "Hier komen vooral bewuste ouders die verantwoord speelgoed voor hun kinderen zoeken. Bovendien is ons concept uitdagend en afwisselend. En als het op school even wat minder gaat met bijvoorbeeld rekenen of lezen hebben we ook daarvoor materiaal beschikbaar." Over wensen voor de toekomst zijn Renate en Daysy het ook eens: "Nog meer leden, vrijwilligers en wie weet een sponsor."

Verjaardag
Op dinsdag 2 april van 18.30 tot 20.30 uur en op woensdag 3 april van 14.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom bij de Speel-o-theek aan de Palestrinastraat voor de viering van het 40-jarig bestaan. Er zijn leuke activiteiten voor de kinderen en op deze twee dagen krijgen nieuwe leden 40 procent korting op een abonnement.

Meer berichten