De keuze voor het mortuarium viel in 1985 op het voormalige klooster, dat was gevestigd op het adres St. Willibrordusstraat 49 in Berghem.
De keuze voor het mortuarium viel in 1985 op het voormalige klooster, dat was gevestigd op het adres St. Willibrordusstraat 49 in Berghem. (Foto: )

Na ruim drie decennia verdwijnt het mortuarium uit Berghem

BERGHEM - Na zo'n 33 jaar houdt het mortuarium in Berghem op te bestaan. Al die tijd is het mortuarium gevestigd geweest in het pand aan de St. Willibrordusstraat. Doordat de eigenaar Brabant Wonen andere plannen heeft met het pand, is de huur al geruime tijd terug opgezegd. Een alternatieve locatie is niet haalbaar gebleken, zo laat Stichting Mortuarium Berghem weten.

In januari 1985 is de Stichting Mortuarium Berghem opgericht met als doelstelling een mortuarium in dat dorp te exploiteren. In overleg met het toen zittende parochiebestuur is destijds gekozen voor een ruimte in het voormalige klooster, dat was gevestigd op het adres St. Willibrordusstraat 49 in Berghem. Dat pand, een gemeentelijk monument, is gesitueerd tegenover de kerk en ligt ook op de route van de kerk naar de gemeentelijke begraafplaats aan de Kloosterstraat.

Ombouwen tot woningen
Volgens Stichting Mortuarium Berghem was al langere tijd onduidelijk wat er met pand zou gaan gebeuren. Bijna 2 jaar geleden heeft de pandeigenaar Brabant Wonen besloten om het onroerend goed te verkopen. Daarvoor zijn meerdere marktpartijen benaderd, om het gebouw te transformeren tot wooneenheden. Met het oog hierop is de huur per 1 januari 2018 door de verhuurder opgezegd.

Opbaringen liepen terug
Omdat toekomstplannen nog vaag waren en ook nog andere verenigingen van het pand gebruik maakten, heeft de eigenaar ingestemd met het voorgezet gebruik onder dezelfde voorwaarden. Bij de uitvaartverzorgers, die de ruimte gebruikten voor opbaringen, was echter bekend dat het mortuarium op deze locatie zou verdwijnen. Als gevolg daarvan liep het gebruik fors terug. De laatste opbaring dateert van augustus 2018.

Geen alternatief
In de tussenliggende periode heeft Stichting Mortuarium Berghem gekeken of er een alternatieve vestigingslocatie beschikbaar is. Bij voorkeur eveneens op de route tussen de kerk en de begraafplaats. Volgens de stichting zijn er meerdere gesprekken gevoerd, maar uiteindelijk heeft dat niet tot concrete resultaten geleid.

Dit alles is voor het bestuur van de stichting reden geweest om met haar activiteiten te stoppen en het mortuarium te sluiten. Dat betekent dat er na ongeveer 33 jaar geen mortuarium meer is in Berghem. In het gebouw is nog steeds een kapel ondergebracht, maar die wordt al enige tijd niet meer als zodanig gebruikt. Naast het mortuarium heeft ook de Heemkundekring Berghem en TV Berghem een gedeelte van het gebouw in gebruik. De twee laatste gebruikers gaan binnenkort verhuizen naar het oude clubgebouw van voetbalvereniging Berghem Sport.

Meer berichten