In Megen zijn diverse monumenten uitgekozen om een gedicht over te schrijven, waaronder de Gevangentoren. Die gedichten worden voorgedragen tijdens de Open Monumentendag op 14 en 15 september.
In Megen zijn diverse monumenten uitgekozen om een gedicht over te schrijven, waaronder de Gevangentoren. Die gedichten worden voorgedragen tijdens de Open Monumentendag op 14 en 15 september. (Foto: M. Eerelman)

Monumentale poëzie bij de Open Monumentendag

REGIO - Ter gelegenheid van de Open Monumentendag in september 2019 organiseren Stadsarchief Oss, stichting De Pastorije in Maren-Kessel en de gemeente Oss een project waarin monumenten, poëzie en fotografie samen komen: Monumentale Poëzie.

Monumenten zijn historische plekken die de verbeelding en creativiteit kunnen prikkelen. Dit kan bijvoorbeeld een kerk, molen, klooster, schuilkelder of toren zijn. Voor dit poëzieproject zijn vijftien diverse monumenten uitgekozen, verspreid over de gemeente Oss, die meedoen met de Open Monumentendag. Dat zijn het Leerlooierijhuisje en molen De Nijverheid in Ravenstein, de voormalige pastorie in Maren-Kessel, het Clarissenklooster Sint Josephsberg, de Gevangentoren en de hele historische binnenstad in Megen, de nucleaire schuilkelder en Museum Jan Cunen in Oss, de Odrara kapel in Macharen, de Sint Jan de Doperkerk in Neerlangel, de Sint Rochuskapel/Antoniuskapel in Deursen, de Sint Sebastianuskerk in Herpen, Museumboot de Schokker in Lith, het Joodse kerkhof en molens Zeldenrust en De Vlijt in Geffen.

Dichters worden uitgenodigd om aan de hand van deze monumenten een gedicht te schrijven. Iedereen kan meedoen; jong en oud, professional of amateurdichter. Belangstellenden kunnen zich uiterlijk 5 april per mail bij het Stadsarchief aanmelden om mee te doen met dit project: informatie@stadsarchiefoss.nl.

Uiterlijk 15 april ontvangt de deelnemer een mail met twee van de bovenstaande monumenten waarvoor een gedicht kan worden geschreven. Dat gedicht moet voor 14 mei per mail worden ingeleverd bij het Stadsarchief. De maximale lengte van het gedicht is twintig regels. Iedere deelnemer mag maximaal twee gedichten aanleveren. Een jury maakt daaruit een selectie. Fotoclub Jomatico maakt naar aanleiding van de gedichten foto’s van deze monumenten. De geselecteerde gedichten en de foto’s zullen worden opgenomen in een eenvoudige dichtbundel. Ook is er vanaf half september in het Stadsarchief een tentoonstelling met de gedichten en de foto’s te zien.

Meer berichten