Foto: De Begijnenstraat met het St. Nicolaasinstituut en de Grote Kerk, Oss 1932 (Fotopersbureau Het Zuiden, collectie Stadsarchief Oss)
Foto: De Begijnenstraat met het St. Nicolaasinstituut en de Grote Kerk, Oss 1932 (Fotopersbureau Het Zuiden, collectie Stadsarchief Oss) (Fotopersbureau Het Zuiden, collectie Stadsarchief Oss)
Kijk naar Toen

Kijk naar Toen: Internaat Sint Nicolaas

OSS - Op het Instituut Sint Nicolaas aan de Begijnenstraat zaten jongens die les kregen van de Fraters van Tilburg op de lagere school of de ulo, later de mavo. Het gebouw met het klooster van de fraters lag naast de pastorie van de Grote Kerk, en staat er nog. Halverwege de jaren zeventig verbleven op het internaat van dit instituut nog zo'n 140 kinderen. Heb jij je jonge jaren op deze kostschool doorgebracht? En hoe kijk je daarop terug? We horen graag van je. Ook als je hier niet hebt gezeten, maar wel verhalen kent, nodigen we je van harte uit om te reageren.

Oss – 'Op kostschool zitten', veel Brabanders hebben daar nog herinneringen aan. Ouders stuurden hun kinderen vroeger massaal naar een internaat. Voor de een was het een straf, voor de ander juist een voorrecht. Het BHIC heeft alle rooms-katholieke onderwijsinternaten digitaal in kaart gebracht met foto's en verhalen, in totaal zo'n 100 stuks. Elke Brabander die op kostschool heeft gezeten, kan zijn/haar school terugvinden en herinneringen delen op: www.wierookwijwaterenworstenbrood.nl/internaten. Velen zullen zich herkennen in de foto's en verhalen op deze website die deel uitmaakt van 'Wierook, wijwater & worstenbrood', het rijke roomse leven in Brabant (1900-1970). Wil jij jouw herinneringen aan het Instituut Sint Nicolaas delen? Ga dan naar de site en klik bij Oss op 'Jongensinternaat Sint Nicolaas'. We hopen op reacties! Foto: De Begijnenstraat met het St. Nicolaasinstituut en de Grote Kerk, Oss 1932 (Fotopersbureau Het Zuiden, collectie Stadsarchief Oss)

Meer berichten