Op het dek van Het Visje vlnr. de vrijwilligers Yvonne van der Zanden, Wim Gerritsen, Henk van Teeffelen en Ben van Orsouw.
Op het dek van Het Visje vlnr. de vrijwilligers Yvonne van der Zanden, Wim Gerritsen, Henk van Teeffelen en Ben van Orsouw. (Foto: )

Museumboot; het pareltje aan de Maas opent seizoen

LITH - Vanuit museumboot De Schokker heb je een prachtig uitzicht over de Maas, de uiterwaarden, passerende vrachtboten en de Hollandse luchten. Vogels scheren over het water en enkele meerkoeten laten zich rustig voortdrijven op het kabbelende water. Binnen is het een gezellige drukte. Vier vrijwilligers zijn druk in de weer om de museumboot gereed te maken voor het nieuwe seizoen dat Tweede Paasdag van start gaat.

Door Dick Hubertus

Een schokker is een heel oude, oer-Hollandse schuit waarmee al rond 1800 op de Zuiderzee werd gevist. Oudere schokkers die niet meer geschikt waren voor de zeevisserij werden verkocht aan riviervissers. In Lith is een schokker op initiatief van Joop van der Zanden en zijn vrouw Yvonne met behoud van zo veel mogelijk originele materialen ingericht als expositieruimte. Aan boord kunnen bezoekers veel te weten komen over de riviervisserij van vroeger op de Maas en het leven op een vissersboot. Ook over Lith ten tijde van 'Dorp aan de rivier', zoals Antoon Coolen dat beschreef in zijn beroemde boek, wordt de bezoeker het nodige verteld.

Schokker was de droom
Over hun idee om in 2014 met het varende museum te beginnen vertelt Yvonne: "Mijn man Joop is de zoon van een Maasvisser. Joops vader werd op een schokker geboren. Zijn bijnaam in Lith was 'Het Visje', daarom hebben we de boot ook zo genoemd. Opa Van der Zanden was visser. Het is altijd onze droom geweest om een schokker te kunnen kopen en in te richten als expositieruimte. We wilden graag de historie van de palingvisserij blijven belichten. Vanwege de schaarste is de beroepsmatige palingvisserij tegenwoordig verboden. Oma Van der Zanden heeft jaren in Lith een café gerund. Joop en ik baten in dat pand sinds 10 jaar het restaurant 'Bij ons op d'n dijk' uit."

Zalm wordt paling
Vrijwilliger Wim Gerritsen uit Maren-Kessel vertelt over de schokker: "De boot is 16 meter lang. Voor het vissen was 12 meter nodig en bleef er maar 4 meter over om te wonen. In het woongedeelte was een bedstee en huisde een heel gezin. Het was een arm bestaan en er moest hard gewerkt worden. Rond 1860 werd er al bijna geen zalm meer gevangen door kanalisatie van de Maas. De paaiplekken in de Ardennen waren voor de zalm niet meer te bereiken. Daarna was het paling wat de klok sloeg, waarop tot 1970 op de Maas beroepsmatig werd gevist."

Varend monument
Een andere actieve vrijwilliger is Henk van Teeffelen, de vader van Yvonne. Hij legt uit: "Op de plek waar we nu zijn was vroeger een haven. Ook was hier van 1880 tot 1933 de rederij Janssen Boten gevestigd waar half Lith werkte. Deze schokker is 100 jaar oud. Er werd gevist met de ankerkuilmethode. Kuil is een ander woord voor net. Dat is in feite een enorme fuik met een ingang van 12 bij 6 meter en 30 meter diep die aan de zijkant van het schip vast zit. In het gesloten seizoen moesten de Lithse vissers zich naar Duitsland laten slepen om daar 's nachts op de Rijn te vissen. Overdag was dat vanwege het drukke vaarverkeer verboden". Dat men de museumboot interessant vindt, blijkt: "Op de laatste Monumentendag lagen we met de boot in Heusden en hadden in twee dagen tijd vijfhonderd bezoekers."

Seizoensopening
Op Tweede Paasdag maandag 22 april wordt het museumseizoen feestelijk geopend. Behalve een bezoek aan de schokker kan men op de wal genieten van optredens van muzikanten, exposities van kunstenaars, een tentoonstelling van het Waterschap, vaartochtjes met de scouting en wordt ook de inwendige mens niet vergeten.

Meer informatie is te vinden op: www.museumbootdeschokker.nl.

Meer berichten