Marsmannetjes bewonderen Uitkijktoren

De uitkijktoren in de Herperduin geeft een uitzicht over het Maashorstgebied en, bij helder weer, van Nijmegen tot Den Bosch.
De uitkijktoren in de Herperduin geeft een uitzicht over het Maashorstgebied en, bij helder weer, van Nijmegen tot Den Bosch.

HERPEN - Op de grens van Herpen en Koolwijk staat de Sleutel, die toegang verschaft tot het Herperduin, onderdeel van natuurgebied De Maashorst. Bij de Kriekeput werd woensdag 27 maart een uitgebreide presentatie gegeven over de activiteiten, die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld met gemeente- en provinciegelden. Daarna volgde een wandeling naar het juist gereedgekomen nieuwste project, de uitkijktoren. Buitenaardse wezens hadden er ook lucht van gekregen.

Door Han Jansen

In een uitgebreide en verhelderende presentatie met filmbeelden gaf projectleider Liselore Burgmans een overzicht van de verschillende gerealiseerde projecten, die zijn ondergebracht in Landschappen van Allure, zoals daar zijn de Landerij VanTosse, een mozaïek-landschap waar tegenwoordig 180 vrijwilligers het landschap onderhouden door het kweken van producten als gerst, spelt en cranberries. Maar ook Speelbos Da's leuk voor kinderen, zorggroep 't Zicht, waar veertig bewoners zijn gehuisvest, wildtunnels voor dassen en klein wild en een natuurplas voor zwemmers die verblijven op vakantiepark Herperduin. Subsidies daarvoor kwamen van de gemeente Oss en van de provincie.

Daarna werd een wandeling ingezet langs enkele projecten als de zwemplas en het speelbos, om uit te komen bij de uitkijktoren, waar wethouder Johan van der Schoot de openingshandeling verrichtte.

Houten jas
De wethouder zei trots te zijn op het binnenhalen van dit project, dat eerder door de gemeente Landerd werd geschrapt. "We kregen hiermee een unieke kans en die hebben we gepakt. Toen ik gevaarte voor het eerst zag vond ik de toren niet eens mooi, maar men vertelde dat er een houten jas omheen komt van boomstammen en dat geeft hem een natuurlijke uitstraling. Wanneer je naar boven bent geklommen, (112 treden, red.) heb je een schitterend uitzicht over het Maashorstgebied, maar je kunt bij helder weer de heuvels van Nijmegen aan de ene kant en het provinciehuis van Den Bosch aan de andere kant zien én natuurlijk de verschillende kerktorens rondom."

Achtentwintig ton
Het totale project is gerealiseerd voor een bedrag van 250.000 euro en het gewicht van de constructie is ruim 28.000 kilo. De toren is gebouwd op een 7 meter hoge stuifduin en reikt middels de eigen lengte van 24 meter tot 31 meter. Een regelrechte aanrader om te bezoeken en van te genieten!

Meer berichten