Afbeelding ter illustratie. Foto: Pixabay, Congerdesign
Afbeelding ter illustratie. Foto: Pixabay, Congerdesign

Dodenherdenking 'in vrijheid kiezen'

OSS - Bij het oorlogsmonument aan de Nieuwe Hescheweg is zaterdag 4 mei van 19.00 uur tot 20.45 uur de Dodenherdenking van de gemeente Oss. Namens de gemeente Oss is burgemeester Wobine Buijs erbij. Als gastspreker is dit jaar is SP-leider Lilian Marijnissen aanwezig.

Naast burgemeester Wobine Buijs en Lillian Marijnissen zijn er verschillende andere sprekers op de bijeenkomst in Oss. Muziek wisselt het programma af. Na afloop is er gelegenheid voor het gezamenlijk drinken van een kopje koffie of thee. Ook in de verschillende kernen van de gemeente Oss zijn er op 4 mei herdenkingen, zoals in Berghem, Geffen, Herpen, Maren-Kessel en Ravenstein.

In vrijheid kiezen
'In vrijheid kiezen' is het thema voor 2019. De komende jaren roept het Nationaal Comité 4 en 5 mei iedereen op om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid. Dat gebeurt tussen 2016 en 2020 onder de slogan 'Geef vrijheid door'. Met dit thema sluit het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan bij de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht. Bovendien zijn er in 2019 zowel Europese als provinciale verkiezingen.

Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die we gebruiken, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte.

Meer berichten