Ineke en Felix: "Ouders die een plekje hebben in hun hart en hun huis willen wij van harte uitnodigen om contact met ons op te nemen."
Ineke en Felix: "Ouders die een plekje hebben in hun hart en hun huis willen wij van harte uitnodigen om contact met ons op te nemen." (Foto: )

Souvenir van een onschatbare waarde; Europa Kinderhulp zoekt gastouders

OSS - Al tientallen jaren zetten Ineke Voskamp en Felix Verlaar uit Oss zich in voor Europa Kinderhulp. Mede door hun inzet is het elke zomer weer mogelijk om honderden kinderen naar Nederland te halen voor een fijne vakantie. Deze kinderen kijken reikhalzend uit naar de zomervakantie. Ze verblijven dan zo'n twee weken bij vakantieouders om hun vaak zorgelijke thuissituatie even te vergeten.

Door Dick Hubertus

Felix Verlaar legt uit: "Namens Europa Kinderhulp zijn wij op zoek naar lieve mensen die een tijdelijk thuis willen zijn voor kinderen die opgroeien in moeilijke situaties. Deze kinderen zijn vooral blij met gezelligheid en aandacht. Gewoon meedraaien in een gezin is voor hen heel waardevol. Voorlezen, samen eten, drinken en buiten spelen. Juist door deze eenvoudige dingen gaan zij met een nieuwe ervaring weer naar huis. Europa Kinderhulp zorgt ook voor de voorbereiding en begeleiding tijdens het verblijf."

Ik-gericht
Europa Kinderhulp is een landelijke organisatie die louter door vrijwilligers wordt gerund. Ineke Voskamp en Felix Verlaar vertegenwoordigen de regio Brabant. Ineke vertelt: "Ook onze vertrouwensarts en psycholoog werken als vrijwilliger. In onze regio hebben we elke zomervakantie kinderen uit Duitsland, Frankrijk en Nederland te gast. Het gaat daarbij om ongeveer 70 kinderen die in leeftijd variëren van 5 tot en met 15 jaar. We zien het aantal vakantieouders teruglopen. Dat komt door de veranderende maatschappij. Vaak werken ouders samen, zijn ze het hele jaar druk en blij dat ze met hun eigen gezin er even op uit kunnen. Ook wordt de samenleving meer ik-gericht."

Tante Nicole
Ineke Voskamp vervolgt: "Natuurlijk is het spannend voor het kind, de eigen ouders en de vakantieouders, maar ook voor alle betrokkenen heel waardevol en mooi. Ik heb het zelf altijd heel goed gevonden voor de opvoeding van mijn eigen kinderen om ze te laten zien dat er ook kinderen zijn die het moeilijk hebben. Vijfentwintig jaar geleden kwam bij ons een meisje uit Hannover als zesjarige voor de eerste keer op vakantie. Tien jaar lang was ze bij ons te gast. Er is altijd een band gebleven en dit jaar komt ze voor de 31ste keer op bezoek, inmiddels noemen onze eigen kinderen haar tante Nicole."

Goed gevoel
Felix Verlaar heeft soortgelijke ervaringen: "Zo hebben wij een jongen uit Amsterdam, van zijn 12e tot zijn 16e jaar, bij ons te logeren gehad. Hij beleefde moeilijke jeugdjaren en belandde via Azerbeidzjan en Oekraïne in Nederland. We hebben nog steeds contact. Onlangs is hij afgestudeerd als jurist. "Ineke vult aan: "De kinderen komen vaak uit thuissituaties waarbij moeder ziek is, er sprake is van verslavingen, financiële zorgen of andere problemen. In een gastgezin duurt het meestal dan ook wel een paar dagen voordat de kinderen hun thuissituatie kunnen loslaten en acclimatiseren. Als ze maar eens lekker kunnen lachen gaat het de goede kant op. Het is helemaal niet nodig om spectaculaire uitstapjes te maken. Gewoon lekker meedraaien in het gezin is al heel waardevol. En het geeft een kind een goed gevoel als het 't jaar erop weer terug mag komen."

Welkom en aandacht
Over mogelijke gastgezinnen zeggen Ineke en Felix: "Je hoeft zelf geen kinderen te hebben. Ook oudere echtparen of gezinnen met tienerkinderen kunnen in deze prima functioneren. Boerengezinnen die in vakanties vaak aan hun bedrijf zijn gebonden zijn ook heel geschikt. Ze hebben ruimte en kunnen een aantrekkelijke omgeving bieden. Maar het belangrijkst is dat een kind zich welkom voelt en aandacht krijgt." Belangstellenden kunnen mailen naar: felix.verlaar@europakinderhulp.nl.

Meer berichten