Nadat de seizoensstart in Axel wegens noodweer moest worden afgeblazen, heeft circuit De Witte Ruysheuvel de eer om de Nederlandse crosscompetitie te openen op zaterdag 13 en zondag 14 april.
Nadat de seizoensstart in Axel wegens noodweer moest worden afgeblazen, heeft circuit De Witte Ruysheuvel de eer om de Nederlandse crosscompetitie te openen op zaterdag 13 en zondag 14 april. (Foto: )

Cross in Oss zonder Jeffrey Herlings, met lokale helden

OSS - Na een wolkbreuk boven het crosscircuit in Axel moest de opening van het nieuwe seizoen Dutch Masters of Motocross (DMoMX) medio maart uitgesteld worden. Dat betekent dat het Osse circuit De Witte Ruysheuvel de eer ten beurt valt in het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 april. De internationale top van het motocross komt naar Oss, met uitzondering van de geblesseerde topcrosser Jeffrey Herlings.

Door het ontbreken van de geblesseerde MXGP-wereldkampioen Jeffrey Herlings ligt de strijd bij de 500cc volgens de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging helemaal open. Nederland in Oss alsnog sterk vertegenwoordigd. Met Glenn Coldenhoff uit Heesch op de Standing Construct KTM bijvoorbeeld. Na zijn zware crash in de winter maakt Glenn een pittig begin van het seizoen mee. Desondanks finishte hij al twee keer in de top tien in de MXGP. In Oss gaat hij voor de winst. In de 500cc zien we verder Brian Bogers (HRC Honda) die in Valkenswaard liet zien een stevig tempo te kunnen rijden.

Talenten
In de 250cc houden onder andere Calvin Vlaanderen (HRC Honda) en Davy Pootjes (Diga Pro Cross Husqvarna) de Nederlandse eer hoog. Daarnaast barst het van de talenten, zoals de Osse Ivano van Erp en rookies Raivo Dankers uit Heesch en Raf Meeuwissen. Andere grote namen op de deelnemerslijst van de Dutch Masters of Motocross 2019 zijn bijvoorbeeld Max Anstie, Gautier Paulin, Arnaud Tonus, Pauls Jonass, Henry Jacobi, Tom Vialle, Adam Sterry, Jago Geerts (2018 250cc-klasse winnaar) en leider in het WK MX2 Thomas Olsen.

Nieuwe opzet
Tijdens voorgaande edities kwalificeerden rijders zich voor de Dutch Masters via de Open Nederlands Kampioenschappen. In sommige gevallen veroorzaakte dit wat verwarring of was het niet helemaal eerlijk. Daarom introduceert de KNMV voor deze race een soortgelijk concept als in de MXGP. De rijders moeten zich op zaterdag tijdens de kwalificatie bewijzen en bij de veertig (250cc en 500cc) of vijftig (85cc en 125cc) snelsten eindigen. Alleen dan kwalificeren zij zich voor de wedstrijddag, met het oog op meer actie en een eerlijker startveld. De wereldtop is al verzekerd van een plek achter het starthek.

De eerste ronde van Dutch Masters of Motocross 2019 start op zaterdag 13 april in Oss met de kwalificaties om 13.00 uur. Zondag 17 maart starten om 08.30 uur de trainingen, om 11.30 uur de wedstrijden. Informatie over de kaartverkoop en startlijsten is terug te vinden op de website van Motorclub Oss via de website www.motorcluboss.nl.

Meer berichten