Deze foto is gemaakt tijdens een logeerweekend van AktieFix in 1970. Veel is sindsdien veranderd, maar de liefde is altijd gebleven.
Deze foto is gemaakt tijdens een logeerweekend van AktieFix in 1970. Veel is sindsdien veranderd, maar de liefde is altijd gebleven. (Foto: )

AktieFix fikst al 50 jaar logeerweekenden voor jongeren met beperking

LITHOIJEN - Stichting AktieFix uit Lithoijen viert dit jaar haar gouden jubileum. Voor de stichting, die logeerweekenden organiseert voor jongeren met een beperking, is het dit jaar 50 jaar geleden dat het eerste uitje ondernomen werd. Dat viert ze met verschillende activiteiten, met een weekend naar attractiepark Euro Disney als hoogtepunt. Alle logeerweekenden krijgen dit jaar een gouden randje en het jaarlijkse festival AktiePop beleeft zaterdag 18 en zondag 19 mei een gouden editie.

Stichting AktieFix organiseert ieder jaar tien logeerweekenden voor kinderen van 7 tot 18 jaar met een beperking. De staf van vrijwilligers doet steeds haar best om tijdens de weekenden deze groep kinderen even hun beperking te laten 'vergeten'.

Oproep werkte
Omdat er eigenlijk maar weinig bekend was over de oprichting van de stichting 50 jaar geleden, heeft AktieFix een oproep gedaan en veel leuke reacties gekregen, vertelt secretaris Linda van Kilsdonk. "Zo kregen we bijvoorbeeld een telefoontje van de heer Jan Ceelen, oprichter van Stichting AktieFix 50 jaar geleden. Hij heeft ons heel veel kunnen vertellen en had zelfs nog oude foto's en verslagen, echt heel bijzonder! Ook hebben we veel informatie via de mail ontvangen. Het is ontzettend leuk dat we nu meer weten."

Handenarbeid en speurtocht
Wat we nu weten, is dat in 1969 'Werkgroep AktieFix' in het leven is geroepen. Een paar jaar later werd het pas een officiële stichting. Het allereerste logeerweekend was op 27 en 28 september 1969 in de oude landbouwschool van Heesch. Het programma bestond uit een brandweerdemonstratie en handenarbeid op zaterdag. Op zondag een speurtocht, een beatmis in Oss en buitenspelen. Een logeerweekend kostte destijds drie gulden en de kinderen moesten zelf een slaapzak, luchtbed en voor twee keer brood meebrengen. In november 1973 was het allereerste logeerweekend in Gemeenschapshuis Avanti in Lithoijen, de plek waar de logeerweekenden nu in 2019 nog steeds plaatsvinden.

Fondsenwerven wordt festival
"Om de weekenden te bekostigen werden er kleine acties gehouden", vervolgt Linda, "zoals het verkopen van programmaboekjes bij de 24-uurs motorrace in Oss, een collecte tijdens de carnavalsoptocht in Oss of het verkopen van kerstbomen of balpennen. Een van de hoogtepunten in de geschiedenis van AktieFix was zondag 5 juni 1977. Om de weekenden te betalen organiseerden ze de allereerste rommelmarkt op het Prelaat van den Bergplein in Lithoijen. De vrijwilligers huurden kramen, gingen op zoek naar oude ambachten en haalden en sorteerden oude rommel. De rommelmarkt werd echt een begrip in Lithoijen en omgeving en is gehouden tot 2012. Inmiddels heeft de rommelmarkt plaats gemaakt voor het jaarlijkse festival AktiePop."

Veel veranderd, veel ook niet
In 1978 kreeg Stichting AktieFix een grote subsidie van Jantje Beton. Daarvoor werden onder andere stretchers, nieuw bestek, grote pannen, een aankleedtafel en een medicijnkast gekocht. De stretchers zijn inmiddels vervangen door nieuwe en ook Gemeenschapshuis Avanti heeft verschillende verbouwingen achter de rug. "Er is veel veranderd, maar veel ook niet", legt de secretaris uit. "Maar één ding is zeker, het wordt nog steeds met net zoveel liefde gedaan!"

Net een stapje verder
Dat Stichting AktieFix al 50 jaar iedere maand zoveel kinderen kan laten genieten is alleen mogelijk met heel veel fantastische vrijwilligers. Tiny Tiemissen, bestuurslid én staflid, vindt het ieder weekend weer een uitdaging om de kinderen een unieke ervaring mee te geven. Een bijzondere activiteit die ze niet snel ergens anders kunnen meemaken. "Naast gewone uitstapjes naar bijvoorbeeld een dierentuin, bioscoop of bowlen gaat Stichting AktieFix een stap verder. Zo zijn we vorig jaar bijvoorbeeld wezen vliegen in kleine vliegtuigjes. We hebben met Ferrari's 230 kilometer per uur gereden over de landingsbaan in Volkel en we zijn in de kalksteengrotten geweest in Maastricht. Het voelt heel erg goed wanneer je de kinderen ziet genieten, daar doe je het allemaal voor!"

Diverse groep, maar één
Rona de Hommel is sinds een aantal jaren voorzitter van de stichting. "Na wat twijfel, ik heb het al druk met een gezin en een eigen bedrijf. Ik heb eerst een jaar meegedraaid in het bestuur. Maar wat ben ik blij dat ik 'ja' heb gezegd tegen het voorzitterschap vier jaar geleden. Ik geniet er enorm van. Ja, het kost tijd. Maar het geeft me energie! En echt enorm trots ben ik. Ieder weekend weer. De stafleden hebben heel veel humor en geduld. Het is zo fijn dat ze de kinderen soms even kunnen laten vergeten dat er een beperking is. En ook zo mooi om te zien dat iedereen zichzelf kan zijn. Dat de kinderen elkaar helpen en opbeuren waar nodig. Dat het echt een groep is. Enorm divers, maar één!"

Het doel van Stichting AktieFix is de kinderen een fijn weekend te bezorgen, zoveel mogelijk doen wat ieder ander doet, met de juiste begeleiding. Daarnaast kunnen ouders deze weekenden extra aandacht besteden aan elkaar en broertjes en/of zusjes, zonder extra zorg. Meer informatie over de stichting staat op www.aktiefix.nl.

Meer berichten