Fotograaf Leo van den Bergh zag door de lens van zijn camera hoe Market Garden het begin was van de Osse bevrijding.
Fotograaf Leo van den Bergh zag door de lens van zijn camera hoe Market Garden het begin was van de Osse bevrijding. (Foto: )

Vier vrijheid met Museum Jan Cunen

OSS - Met twee exposities wijdt Museum Jan Cunen komende zomer aandacht aan de bevrijding van Oss. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de geallieerden het zuidelijke deel van Nederland bevrijdden van nazi-Duitsland. Oss en omgeving was in september van 1944 spil in de beruchte Operation Market Garden. Om het gevoel van vrijheid dichter bij de hedendaagse beleving te brengen, vraagt het museum om kunstwerken aan te leveren die uitbeelden wat vrijheid betekent.

Museum Jan Cunen vraagt zich hardop af: 'Vrijheid: wat betekent dat voor jou?' Volgens het museum zijn we eraan gewend in vrijheid te leven en is dat een voorrecht dat we bijna voor lief nemen. Daarom heeft Museum Jan Cunen deze zomer, vooruitlopend op de herdenking van de bevrijding van Oss in september, twee exposities die aansluiten bij het lokale verhaal van de bevrijding én bij het universele gevoel van vrijheid: 'Market Garden in Oss', met foto's van Leo van den Bergh, en 'Vier de vrijheid!', met jouw persoonlijke kunstwerk over vrijheid.

Meer berichten