De spanten en andere constructiedelen van de sheddaken blijven zichtbaar in de publieke stadstuin.
De spanten en andere constructiedelen van de sheddaken blijven zichtbaar in de publieke stadstuin.

Garen op de klos bij de sheddaken; laatste stuk 'Bergoss' herbestemd

OSS - Na ruim 30 jaar leegstand is er duidelijkheid over wat er met 'de sheddaken' gaat gebeuren, op het voormalige terrein van tapijtfabriek Bergoss. Architect Hein Koppens en de gemeente Oss gaven dinsdag 16 april het startsein voor Het Patroon: de herbestemming van het laatste deel van het terrein.

Vanaf komende zomer worden daar zes woningen, de uitbreiding van wellnessbedrijf Spahuys en een stadstuin gerealiseerd. De karakteristieke muur van de Bergoss-fabriek en de spanten van de sheddaken krijgen daarbij een prominente rol. De gemeente Oss en Koppens, eigenaar van Sheddaken Oss BV, tekenden dinsdag een koop-realisatieovereenkomst voor Het Patroon. Daarmee draagt de gemeente de grond over aan Koppens, die de verplichting op zich neemt om naast zes duurzame loftwoningen en de uitbreiding van het Spahuys ook een stadstuin en een doorgang in de industriële muur te realiseren.

Daarmee komt er na ruim 30 jaar leegstand garen op de klos. De zaagtandmuur en de stalen spanten van de voormalige sheddaken vormen straks de contouren van een publieke stadstuin.

Meer berichten