De batsman slaat de aangeworpen bal het veld in en voorkomt dat het wicket achter hem wordt geraakt.
De batsman slaat de aangeworpen bal het veld in en voorkomt dat het wicket achter hem wordt geraakt. (Foto: )

In Oss wordt weer cricket gespeeld

OSS - Op deze zonnige zondagmiddag bieden de voormalige voetbalvelden van Margriet aan het Amsteleind een typisch Engelse aanblik. Mannen in lange witte broeken en witte truien van de Wanderers Cricket Club Oss spelen hun eerste oefenwedstrijd van het nog prille seizoen. Door de outfits van de spelers, het ontluikende groen en de relaxte, kameraadschappelijke sfeer waan je je op het Engelse platteland of in een aflevering van de detective-serie Midsomer Murders. Er vallen echter geen lijken, de sfeer is opperbest.

Door Dick Hubertus

Maarten Schenk (49) speelt al sinds zijn elfde jaar bij de Wanderers Cricket Club Oss. Hij vertelt: "Ik heb de sport van mijn vader geleerd. Hij zat op het gymnasium in Schiedam waar paters uit Engeland les gaven. Tijdens de gymles werd er dan ook vaak cricket gespeeld. Dat is dan ook de reden dat er in de regio Schiedam-Rotterdam veel grote clubs zijn. Onze club is in 1976 opgericht door een aantal apothekers uit Engeland, Suriname en Nederland die bij Organon werkzaam waren."

VK en Gemenebest
Cricket is al heel oud en vindt zijn oorsprong, zoals zo veel sporten, in Engeland. De eerste officiële spelregels dateren van 1774. In Engeland is het de populairste zomersport. Ook in de landen van het Gemenebest wordt het veel gespeeld. Australië, Nieuw Zeeland, India, Pakistan en Zuid Afrika kennen competities met professionals. Interlands trekken volle stadions en worden uitgebreid gecoverd door de BBC.

Op en weer
Bij cricket zijn beurtelings twee elftallen veld- en slagpartij. In het midden van het veld staan twee zogenaamde wickets. Deze bestaan uit drie paaltjes met daarop twee dwarshoutjes. Van de slagpartij gaat een batsman met een slaghout (bat) voor een van de twee wickets staan om deze te beschermen en te proberen de aangeworpen bal weg te slaan. De werper van de veldpartij probeert het wicket te raken. Slaagt de slagman er in om de bal het veld in te slaan dan rent hij op en neer tussen de twee wickets en scoort punten.

'Gentleman's sport'
Over zijn favoriete sport zegt Maarten Schenk: "Het is een heerlijk spel dat je heel lang kunt spelen. Cricket is een heel sociale sport. Bij wedstrijden wordt halverwege gezamenlijk geluncht en na afloop eten we ook samen. Er is nooit rottigheid, het is echt een gentleman's sport. Vaak zijn wedstrijden eigenlijk een reünie omdat je veel spelers in het wereldje al jaren kent. Zo zitten er mannen in mijn team waar ik al 38 jaar mee speel."

Meer speelplezier
Het veld aan het Amsteleind ligt er deze middag strak en mooi kort gemaaid bij. Een vereiste om goed cricket te kunnen spelen. Maarten Schenk legt uit: "De afgelopen weken hebben onze leden de pitch gerenoveerd. De pitch is een speciaal geprepareerde strook midden op het veld waar de wickets staan. Met de hulp van Hanenberg Wegenbouw en Inframensen Zuid is er een nieuwe toplaag aangebracht. De nieuwe pitch zorgt voor meer speelplezier en een hoger spelniveau."

Dames en jeugd
Maarten vervolgt: "We hebben nu ruim dertig leden. Behalve uit Nederland komen ze uit Nepal, Nieuw Zeeland, Suriname, Engeland en Afghanistan. We hebben een hechte club en de wedstrijden zijn altijd een gezellig festijn. Een goede partij cricket spelen vereist concentratie, tactiek, techniek en ook conditie. Cricket is veel intensiever dan je zou vermoeden. Na een wedstrijd ben ik goed moe. Bij de Wanderers Cricket Club Oss spelen we dit seizoen met twee elftallen in de competitie. Het eerste team speelt op zondag derde klas en we hebben een team in de zaterdagmiddag competitie. Graag zouden we nog een jeugd- en een damesteam opstarten."

Meer berichten