Bewoners van appartementencomplex Oostwal in actie. Door samen viltkunstwerken te maken leren ze elkaar beter kennen én doen ze samen iets aan het geluidsprobleem in het complex.
Bewoners van appartementencomplex Oostwal in actie. Door samen viltkunstwerken te maken leren ze elkaar beter kennen én doen ze samen iets aan het geluidsprobleem in het complex. (Foto: )

Persbericht Muzelinck: Feestelijke opening project Gespreksstor Oostwal

OSS - Viltkunstwerken aan de muur vormen in het Osse appartementencomplex Oostwal een oplossing die snijdt aan twee kanten. Galm wordt verminderd waar sociale contacten juist uitbreiden. Het buurtcultuurproject 'Gespreksstof Oostwal' is dinsdag 16 april onthuld door bewoners, wethouder Frank den Brok en Bauke Lagarde van BrabantWonen.

Acht viltkunstwerken, die gedeeltelijk door de bewoners gemaakt zijn, verbeteren de akoestiek in het appartementencomplex. Omdat de bewoners met elkaar bij Muzelinck aan de slag gingen, zijn er ook sociale interacties ontstaan. Dat is de filosofie achter het idee 'buurtcultuurproject' van Muzelinck en Brabantwonen.

Akoestisch probleem
Na de renovatie en het schilderwerk in de hallen van appartementencomplex Oostwal, bleek de akoestiek slechter te zijn geworden; er was meer galm en weerkaatsing van geluid. "Toen deze vraag bij ons binnen kwam, dacht ik al snel aan kunstenaar Anne van den Heuvel", vertelt Petra Frissen, projectmedewerker Muzelinck. "Ik had eerder kennis gemaakt met Anne en haar werk. De kunstwerken verbeteren niet alleen de akoestiek, maar zijn ook erg mooi om te zien. Anne werkt met verschillende materialen zoals (dikke) weefsels en vilt".

Eensgezind gekozen
Een belangrijk onderdeel van buurtcultuurprojecten is het sociale aspect. De bewoners zijn intensief betrokken bij dit project en hebben zelf meegewerkt aan de kunstwerken. Door middel van gezamenlijke workshops ontstonden er ontmoetingen en leerden zij elkaar beter kennen. Tijdens een workshop hebben bewoners bijzonder eensgezind gekozen voor twee verschillende onderwerpen en twee verschillende vormen textiel.

Waardevolle gesprekken
In vijf workshops bij Muzelinck hebben de bewoners met de kunstenaar een brainstorm gedaan om te bepalen wat zij mooi zouden vinden aan hun muren. In één hal kozen zij voor vilt-kunstwerken; in de andere hal voor weefsels.

Fijne sfeer
De kunstwerken zijn een pixelweergave van het oude fabrieksgebouw van Bergoss, waar een aantal bewoners op uitkijkt. De weefsels in de kunstwerken bevatten spreuken en opmerkingen die bewoners leuk vinden met betrekking tot het contact met hun buren. Die zijn in een workshop opgeschreven en voorgelezen aan elkaar. De teksten zijn geweven in het Textielmuseum in Tilburg. De bewoners en de kunstenaar zijn daar het weefproces gaan bekijken. Dat ging volgens Muzelinck in een bijzonder fijne sfeer; er ontstond nieuw contact tussen deelnemers van heel verschillende leeftijden.

Buurtfonds
Sinds een aantal jaren realiseert het Buurtfonds BrabantWonen buurtcultuurprojecten. Bij een aantal van deze projecten is Muzelinck partner. Ook het project 'Gespreksstof Oostwal' wordt mede mogelijk gemaakt door het Buurtfonds BrabantWonen en Muzelinck. Muzelinck zorgt begeleidt de projecten. Woningcorporatie BrabantWonen wil daarmee investeren in fijne, leefbare buurten. Voor goede ideeën om buurtbewoners samen te brengen door middel van cultuur, sport of duurzaamheid, is geld beschikbaar. Iedereen kan een aanvraag voor een project indienen. Het gaat om culturele activiteiten op buurt- of wijkniveau in het gebied waar BrabantWonen woningen heeft en die mensen bij elkaar brengen.

Wie meer wil weten over het Buurtcultuurproject of een aanvraag wil doen, kan een kijkje nemen op de website www.brabantwonen.nl.

Meer berichten